Πώς να πετύχετε εταιρική βιωσιμότητα, με ενεργή διαχείριση ενέργειας

Υπό το πρίσμα των οικονομικών εξελίξεων και τη συνεχή αναδιαμόρφωση των όρων του επιχειρείν παγκοσμίως, είναι απαραίτητη η προσαρμογή όλων των εταιρειών σε ένα σύγχρονο μοντέλο που επιτρέπει τη βιώσιμότητά τους και συμβαδίζει με τα πρότυπα της πράσινης ανάπτυξης.

Η ορθή χρήση και διαχείριση των ενεργειακών τους πόρων έχει σημαντική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση. Αποδεδειγμένα ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό smart energy management οδηγεί μαθηματικά στην εξοικονόμηση των πόρων που δαπανούνται καθημερινά και μειώνουν την κερδοφορία μιας επιχείρησης. Η προσπάθεια, λοιπόν για αποφυγή της σπατάλης μέσω ενός ορθολογιστικού συστήματος ενεργειακής εξοικονόμησης και ενεργούς διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και μέσων προσφέρει αποφασιστικά και στη μείωση του κόστους κατανάλωσης στη λειτουργία της επιχείρησης.

Αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο σκηνικό οι εφαρμογές εναλλακτικών παρόχων και πηγών για τον φωτισμό, τη θέρμανση και την ψύξη των επαγγελματικών χώρων βρίσκονται σε πρώτη θέση στην ατζέντα των επιχειρηματικών ταγών. Και αυτό γιατί πλέον η συμβατική ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των αλλαγών που φέρνει ραγδαία η εντεινόμενη κλιματική αλλαγή, συνιστά σήμερα μονάχα το 11% της συνολικής βιομηχανικής ενέργειας, με τις εναλλακτικές πηγές να καταλαμβάνουν το υπόλοιπο ποσοστό. Με αυτό στο μυαλό, γίνεται εμφανές πως η απομάκρυνση από τον άνθρακα και η ομαλή εναλλαγή από την παραδοσιακή μορφή στη νέας γενιάς πράσινη ενέργεια καθορίζει εξολοκλήρου την εταιρική βιωσιμότητα στο μέλλον.

Η χρηστή ενεργειακή διαχείριση συνδυάζει με τον πιο αποδοτικό μέσο όλα τα υπάρχοντα μέσα καθώς και το έμψυχο δυναμικό μιας εταιρείας, προσανατολίζοντας με μετρήσιμα μεγέθη τους στόχους της προς την ενεργειακή αυτονομία και συνεκδοχικά προς την εξοικονόμηση χρημάτων και την κερδοφορία.

Σύμφωνα με Έρευνα του 2020, το 48% των βιομηχανιών εξέφρασαν την επιθυμία αλλά και την ανάγκη να μειώσουν το κόστος παραγωγής υιοθετώντας προγράμματα έξυπνης ενεργειακής διαχείρισης (εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ, λύσεις ενεργειακής αποθήκευσης, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλιακούς φορτιστές). Αντίστοιχα, το 56% των ερωτηθέντων στην έρευνα εξέφρασε την ανησυχία του για ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στην τιμή του συμβατικού ρεύματος στο άμεσο μέλλον.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως η σωστή ενεργειακή διαχείριση συμβάλλει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα σε αυτή την ομαλή μετάβαση από τη μια ενεργειακή πραγματικότητα στην άλλη. Βασικότερα, μπορεί να θέσει σαφείς ενεργειακούς στόχους προσαρμοσμένους στις εξατομικευμένες ανάγκες της επιχείρησης, εντοπίζοντας παράλληλα όλες εκείνες τις ενέργειες που αξιοποιούν το νομοθετικό πλαίσιο και τις ευκαιρίες που αναδίδονται εν είδει κρατικών επιχορηγήσεων. Παράλληλα, είναι σε θέση να ιεραρχεί τις πλέον σημαντικές καταναλώσεις, να ανιχνεύει τους παράγοντες διαρροών και να αναπτύσσει έγκυρα μοντέλα πρόβλεψης της συμπεριφοράς απόδοσης των νέων συστημάτων μέσα από την επαλήθευση της λειτουργίας τους και τη διαρκή παρακολούθηση των ενδεδειγμένων δεικτών κατανάλωσης και συντήρησης.

Ένα τέτοιο έξυπνο επιχειρηματικό εργαλείο ενεργειακής διαχείρισης είναι και ο μετρητής της Smappee, που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα να συγκεντρώνει όλες τις ενεργειακές συνήθειες των συστημάτων μιας επιχείρησης σε ένα πάνελ συλλειτουργίας και συνδιαχείρισης που επιτρέπει τον σε πραγματικό χρόνο έλεγχό τους και την αντίστοιχη αξιολόγηση των επιδόσεών τους μέσα από ευανάγνωστα διαγράμματα. Ο μετρητής καταγράφει το ενεργειακό προφίλ και την κατανάλωση του κτηρίου σε ηλιακή ενέργεια, νερό και φυσικό αέριο, ενώ είναι πολύ εύκολος στο χειρισμό του μιας και δίνει τη δυνατότητα ακόμα και της απομακρυσμένης διαχείρισής του από το κινητό τηλέφωνο. Αποτελεί, λοιπόν, το απόλυτο επαγγελματικό tool σε ό,τι αφορά τη σφαιρική ενεργειακή εποπτεία, τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και τη σωστή διανομή τους αλλά και τη σταδιακή υιοθέτηση συμπεριφορών που αλλάζουν δυναμικά την εταιρική ενεργειακή κουλτούρα.

Στην ΕnergyIntel το όραμά μας βασίζεται ακριβώς σε αυτή τη διεύρυνση της ενεργειακής βιωσιμότητας σε επαγγελματικούς αλλά και ιδιωτικούς χώρους, καθώς αναγνωρίζουμε την ανάγκη να στρέψουμε εδώ και τώρα τον πλανήτη προς ένα πράσινο ενεργειακό μέλλον. Με λύσεις που εξοικονομούν και αναβαθμίζουν τις υπάρχουσες ενεργειακές πηγές σε μια εταιρεία, αλλά και εφαρμογές που μειώνουν δραστικά τα κόστη κατανάλωσης δείχνουμε το δρόμο για την ορθή και έξυπνη χρήση στη διαχείριση της ενέργειας, με στόχο την εξοικονόμηση και τη μεγιστοποίηση της οικονομικής αλλά και της περιβαλλοντικής ωφέλειας.

Αν έχετε, λοιπόν, την ανάγκη να υιοθετήσετε και εσείς μια από τις παραπάνω πρακτικές και να συζητήσετε για τις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης, η έμπειρη ομάδα της EnergyIntel είναι πάντα στη διάθεσή σας για να λύσει κάθε απορία και να δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.