Energy Intel στην ακμή της Τεχνολογίας Ενέργειας. 

Η έρευνα και η ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας αποτελούν τον κύριο κορμό της λειτουργείας της EnergyIntel από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της. η ομάδα της EnergyIntel αποτελείται από μια ομάδα νέων επιστημόνων, που εργάζονται με πάθος όραμα και συνεχή αναβάθμιση  γνώσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι οι πλέον ειδικοί στον τομέα τους, προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά και τεχνικές λύσεις καθημερινά.  

Η προσήλωση της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν βασίζεται μόνο στην βαθιά ριζωμένη περιβαλλοντική συνείδηση της η οποία πηγάζει από μια δεμένη ομάδα ανθρώπων με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα αλλά και από ανθρώπους που πιστεύουν στην υψηλή τεχνολογία και την εξέλιξη. 

«Δεν ξυπνήσαμε μια μέρα και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια εταιρεία η οποία εμπορεύεται και εγκαθιστά φωτοβολταικά στα σπίτια, αυτός είναι σίγουρα ένας από τους δυνατού πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η εταιρεία μας αλλά είναι μέρος του οράματος μας, ένα ακόμα εργαλείο στα πολλά που οφείλουμε να έχουμε για να φέρουμε την αλλαγή» Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η CEO της EnergyIntel Ευγενία Ηροδότου και συνέχισε, “Η EnergyIntel είναι κυρίως μια εταιρεία έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας, η οποία επενδύει σημαντικά κεφάλαια και εφαρμόζει τις τεχνολογίες που αναπτύσσει. Αυτή την στιγμή είμαστε σε διαδικασία εξέδωσες των πατεντών μας για stand alone ηλιοθερμική μονάδα με αποθήκευση η οποία θα βάλει την χώρα μας στον παγκόσμιο ΄χάρτη της ενέργειας, αφού καινοτομεί και εξασφαλίζει ενεργειακές μονάδες υψηλής απόδοσης σε εικοσιτετράωρη βάση με ενέργεια από τον ήλιο. Η μονάδα ονομάζεται Electron 247 και βρισκόμαστε στο στάδιο πιστοποίησης της. Αφού αυτό γίνει τότε σκοπός μας είναι η δημιουργία μεγάλου πάρκου παραγωγής ενέργειας δυναμικής 65MW δηλαδή του 6% των ενεργειακών αναγκών της Κύπρου το οποίο θα αποτελείται από 6,400 μονάδες Electron 247.”.  

Η EnergyIntel Services ξεκίνησε τη λειτουργία  της το 2006 με στόχο να καταστεί ως μία από τις δυνάμεις που θα φέρουν στην Κύπρο τον πολυπόθητο στόχο της αειφόρου ανάπτυξης, ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια πολύ δυνατή ομάδα από ανθρώπους που κοιτάζουν μπροστά όχι μόνο μέσω των επιστημονικών τους γνώσεων αλλά κυρίως μέσω του χαρακτήρα και της ψυχοσύνθεση τους. Οι λύσεις που προσφέρει καταλήγουν μεν σε συγκεκριμένα προϊόντα τεχνολογίας αλλά ξεκινούν από εκτεταμένη επιστημονική υποστήριξη. Η εταιρεία παρέχει ηλιακά θερμικά συστήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, υπέρυθρη θέρμανση, , έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας  καθώς και υπηρεσίες σχεδιασμού, αδειοδότησης, χρηματοδότησης και κατασκευής σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού́ από ΑΠΕ. .   

Ιδρυτές της EnergyIntel Service, η Ευγενία Ηροδότου και ο Μάριος Αλέξανδρου, άνθρωποι ανήσυχοι που αναζητου νέες ιδέες και τεχνολογικές λύσεις και επιμένουν εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες να τολμούν αυτό που άλλοι θεωρούν αδιανόητο, να θέτουν καθημερινές προκλήσεις, να αμφισβητούνται έτσι ώστε οι ίδιοι και μαζί και η EnergyIntel και οι άνθρωποι της να ξεπερνούν τον εαυτό τους.    

Με τις προβλέψεις ότι η  κατανάλωση ηλεκτρισμού στη Κύπρο πρόκειται να διπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια, η EnergyIntel βρίσκεται ανάμεσα στους φορείς που παρακινούν για την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και ιδιαίτερα ηλιακών συστημάτων με συνδυασμό αποθήκευσης ενέργειας. Για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακά ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει να εικοσαπλασιαστεί η συνεισφορά των ηλιακών συστημάτων ΑΠΕ. Στόχος της επιχείρησης, είναι να συμβάλει στη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα για τις επιχειρήσεις και να εφαρμόζει κάθε βιώσιμη πρακτική για το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Να είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας του κόσμου, ως αξιόπιστος συνεργάτης αειφόρου ανάπτυξης, δημιουργώντας αξιόλογες κι αποδοτικές ενεργειακές λύσεις ΑΠΕ, που θα παρέχονται πάντοτε με πάθος, εξειδίκευση, ομαδική εργασία και αδιάκοπη εστίαση στην ικανοποίηση των πελατών.    

«Ο άνθρωπος είναι αυτός που είναι σήμερα γιατί κοιτάζει πάντα μπροστά στο να εξελίσσεται και να εξελίσσει τα εργαλεία του.» Μας λέει η Ευγενία Ηροδότου και συνεχίζει, «Ως ενέργεια πρώτα χρησιμοποίησε τη βαρύτητα κυλώντας αντικείμενα κάτω από λόφους, μετά ένας κεραυνός του έδωσε τη φωτιά την οποία έμαθε να δημιουργεί κατά βούληση, ακολούθησε ο ατμός και από τον ατμό περάσαμε στην ηλεκτρική ενέργεια και στις μηχανές εσωτερικής καύσης και φυσικά στην πυρηνική ενέργεια. Εξέλιξη λοιπόν των εργαλείων μας είναι συνυφασμένη με τη ιστορία μας, είναι ταυτόσημή με την επιβίωση και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμερα δεν είναι απλά ένα μάντρα που χρησιμοποιούν μοντέρνοι χίπις ή θυμωμένα νιάτα, δεν είναι απάντηση σε μια γενιά της οποίας ετοιμαζόμαστε να κληροδοτήσουμε ένα πλανήτη τοξικό και αβίωτο. Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η εξέλιξη, η ορθολογιστική εξέλιξη της παραγωγής ενέργειας, είναι η ακμή της τεχνολογίας που διαθέτει σήμερα το ανθρώπινο είδος.