Τι Eίναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Πού Βρίσκεται η Κύπρος;

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί το ουσιαστικότερο ώς τώρα βήμα που έχει κάνει η ενωμένη Ευρώπη με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής 

Παρακάτω, παρουσιάζονται τα βασικότερά της σημεία, καθώς και την πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος στον συγκεκριμένο τομέα.  

1.Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία 

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η συμφωνία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την εδραίωση της βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ώς το 2050. Ο στόχος αυτός είναι δύσκολος μα εφικτός, μέσα από διάφορες δράσεις και την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε καθεμιά από τις πολιτικές της.   

Υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο μία από τις πιο ριζοσπαστικές και πρωτοπόρες κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.  

2. Οι Σημαντικότερες Προκλήσεις 

Η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η μετάβαση σε βιώσιμες λύσεις διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντικό είναι να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών άνθρακα στις χώρες της Ευρώπης, δίχως απλά να μεταφερθούν επιχειρήσεις και εργασίες σε χώρες άλλων ηπείρων που δεν εφαρμόζουν βιώσιμες πολιτικές 

Για να ξεπεραστούν οι δύο σημαντικές αυτές προκλήσεις, πρέπει να συνδυαστούν ισορροπημένα  

 • η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης 
 • η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος 
 • η μετάβαση στην κυκλική οικονομία 
 • η προστασία της βιοποικιλότητας  
 • και η ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών. 

Ο στόχος για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% ώς το 2030 είναι αρκετά φιλόδοξος και απαιτεί αποφασιστικότητα, συνεργασία και συνέπεια από κάθε χώρα της Ένωσης, καθώς και μεγάλες επενδύσεις, ύψους τουλάχιστον €350 δισ. 

3. Ποιο είναι το Όφελος για τον Καταναλωτή; 

Τα οφέλη από την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας για τους πολίτες και τους καταναλωτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολλά και σημαντικά. Συγκεκριμένα:  

 • Βελτιωμένη ενεργειακή ασφάλεια 
 • Εξοικονόμηση 100 δισ. ευρώ έως το 2030 από τη μείωση των εισαγωγών, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες δράσεις. 
 • Καθαρές δημόσιες συγκοινωνίες και λιγότερη ρύπανση. 
 • Βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης και υγείας, λόγω της εξοικονόμησης 100 δισ. ευρώ σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης έως το 2030. 
 • Νέες, πράσινες, τοπικές θέσεις εργασίας 
 • Καθαρότερη ενέργεια, με 1 εκατομμύριο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ευρώπη.  
 • Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 60 % έως το 2030.  
 • Χαμηλότεροι λογαριασμοί ενέργειας και μια συνολικά εκσυγχρονισμένη και ανθεκτική οικονομία για τις χώρες της Ένωσης.  

 4. Πού Βρίσκεται η Κύπρος 

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επίπεδο κλιματικών ρύπων που παράγει η Κύπρος είναι σχετικά μικρό – περίπου 0,2%, το δεύτερο μικρότερο στην Ένωση μετά τη Μάλτα. Ωστόσο, το επίπεδο ρύπων ανά άτομο είναι πολύ ψηλότερο από τον μέσο όρο της Ένωσης, κατατάσσοντας τη χώρα μεταξύ των έξι πιο ρυπογόνων ευρωπαϊκών χωρών.  

Αυτό οφείλεται κυρίως στη χρήση ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρισμού και τη μικρή χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, την αυξημένη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων και την ελλιπή μόνωση των κατοικιών.     

5. Προτεινόμενα Μέτρα Αντιμετώπισης  

Οι ελλείψεις καταδεικνύουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Πράσινης Συμφωνίας, όπως η παροχή εναλλακτικών λύσεων μετακίνησης για τους πολίτες, ώστε να μειωθεί η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου.   

Πρώτιστος στόχος της χώρας, ωστόσο, είναι η άμεση στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας – ιδίως η αξιοποίηση της άφθονης ηλιοφάνειας που κατακλύζει την χώρα τουλάχιστον 300 μέρες τον χρόνο.  

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και η Κύπρος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών και των προκλήσεών της. Αρκεί να εκμεταλλευτεί την άφθονη, καθαρή και εξαιρετικά αποδοτική ενέργεια του ήλιου.  

Θέλετε να μάθετε τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσει η ηλιακή ενέργεια για την κατοικία και την επιχείρησή σας;  

Επικοινωνήστε με την έμπειρη ομάδα της EnergyIntel, που είναι πάντα στη διάθεσή σας για να λύσει κάθε απορία και να παράσχει εξατομικευμένες συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας.