5 + 1 λόγοι για ν’ αξιοποιήσετε την ηλιακή ενέργεια με φωτοβολταϊκά πάνελ

Με την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση να δείχνει πλέον τα δόντια της ακόμα και στις πιο καθημερινές μας πρακτικές, όλο και περισσότερα κινήματα πολιτών αλλά και επίσημες κυβερνήσεις κινούνται προς τη στρατηγική αναδιάταξη των ενεργειακών πολιτικών τους. Απόλυτο ζητούμενο, σε μία εποχή όπου οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας δείχνουν να εξαντλούνται και να αφήνουν το αξιοπρόσεκτο αρνητικό οικολογικό αποτύπωμά τους στον πλανήτη, είναι η ανεύρεση καθαρών πηγών ενέργειας που θα σέβονται αμφίπλευρα τόσο τις ανθρώπινες ανάγκες όσο και την περιβαλλοντική ισορροπία.

Οι ανανεώσιμες ή καθαρές πηγές ενέργειας δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η επέκταση των εφαρμογών τους κρίνεται αυτή τη στιγμή ως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της ενεργειακής βιωσιμότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕnergyIntel εργάζεται χρόνια ώστε να καλύψει με έναν καθαρόβιώσιμο και οικονομικό τρόπο την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση αλλά και την αντίστοιχη ανάγκη για χαμηλότερη κατανάλωση και φιλικότερες προς το περιβάλλον πρακτικές. Η κυριότερη μορφή που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια για αυτόν ακριβώς το σκοπό είναι η χρησιμοποίηση φωτοβολταϊκών πάνελ.

Είναι αδιαμφισβήτητο πως με την εγκατάσταση των εν λόγω πάνελ έχουμε τη μέγιστη ωφέλεια από την ηλιοκάλυψη κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά συμφέρον κυρίως σε χώρες, όπως τη δική μας, που παρουσιάζουν ηλιοφάνεια αρκετούς μήνες του χρόνου.

Συγκεκριμένα, η χρήση και εγκατάσταση ηλιακών πάνελ που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προτείνεται γιατί παρουσιάζει συνδυαστικά τα παρακάτω
5 +1 οφέλη:

  1. Σεβασμός στο περιβάλλον

ηλεκτρική ενέργεια συνιστά την πιο πράσινη και βιώσιμη πηγή ενέργειας, περιορίζοντας στο μέγιστο την ανάγκη επεξεργασίας ενεργοβόρων, κοστοβόρων και ρυπογόνων παραγόντων, όπως του άνθρακα, του πετρελαίου ή ακόμα και του φυσικού αερίου. Παράλληλα, η ανάλυση του ηλιακού φωτός δεν συντελεί στην έκλυση αερίων που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ δεν απαιτεί τη συνδρομή και κατανάλωση άλλων πηγών ενέργειας. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Η μεγαλύτερη δυνατή προστασία των οικοσυστημάτων όποια κι αν είναι η γεωμορφολογική τους ταυτότητα.

  1. Αποδοτική λύση στην εξασφάλιση αυτονομίας

Υπέρ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των συστημάτων των ηλιακών πάνελ σαφώς πρωτοστατεί το επιχείρημα της ενεργειακής αυτονομίας. Οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά που έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκές μονάδες λύνουν μόνιμα τις ενεργειακές τους ανάγκες χωρίς την παράλληλη στήριξη άλλων συστημάτων. Μιλάμε, λοιπόν, για μια αποδοτική λύση που με τον πιο οικονομικό τρόπο αποσυνδέει το προσωπικό σας δίκτυο από την εξάρτηση άλλων μεθόδων παραγωγής, που όχι μόνο δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και υπόκεινται τόσο συχνά σε τιμολογιακές διακυμάνσεις.

  1. Αξιοποίηση και εμπορική αναβάθμιση του αγροτεμαχίου σας

Για πολλές δεκαετίες οι παρωχημένοι τρόποι παραγωγής ενέργειας απαιτούσαν συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και υπόκεινταν σε γεωγραφικούς περιορισμούς. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών υπερβαίνει και αυτό το εμπόδιο, καθώς μπορεί να παρουσιάσει βέλτιστη απόδοση ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη αγροτική περιοχή, με τη μόνη προϋπόθεση πως η επιφάνεια αρκεί για την εγκατάσταση των διαστάσεων του επιθυμητού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε ακίνητο αποκτά εμπορική αξία και μπορεί να εκποιηθεί από άκρη σε άκρη. Οι ηλιακές φάρμες είναι ένα τυπικό παράδειγμα του εύρους της γεωγραφικής έκτασης που μπορούν να καταλάβουν οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σήμερα.

  1. Μείωση στην απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας

Δεδομένου πως τα περισσότερα φωτοβολταϊκά συστήματα εγκαθίστανται σε ταράτσες και σκεπές, αφού προορίζονται για οικιακή ή προσωπική χρήση, το φαινόμενο της απώλειας πολύτιμης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εκτεταμένων καλωδιώσεων μεταφοράς, εκλείπει. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Μηδαμινές απώλειες και πλήρη αξιοποίηση του ρεύματος που παράγεται, αφού το δίκτυο διανομής είναι άμεσο ώστε να μην παρεμβάλλεται χαμένος χρόνος ή χαμένη ενέργεια από τη στιγμή της παραγωγής μέχρι τη χρήση.

  1. «Δωρεάν» παροχή ενέργειας

Μιας και τα μονοπώλια εκμετάλλευσης στον ήλιο δεν υφίστανται, η ενέργεια που παρέχεται θα είναι πάντα υπεραρκετή για όλους. Καμιά εταιρεία δεν μπορεί να διεκδικήσει αποκλειστικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να μιλάμε και πραγματικά να εννοούμε πως πρόκειται για την ασφαλέστερη και εφ’ όρου ζωής «δωρεάν» παροχή ενέργειας.

  1. Μακροχρόνια και καρποφόρα επένδυση

Αν και μπορείτε από την πρώτη στιγμή να αντιληφθείτε την οικονομία και το περιβαλλοντικά φιλικό προφίλ της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο, θα διαπιστώσετε πως και μακροπρόθεσμα η χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα σας αποφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη. Σε συνδυασμό και με τα εξαιρετικά μειωμένα έως μηδενικά κόστη συντήρησης, τα περισσότερα συστήματα κάνουν πλήρη απόσβεση της αρχικής τους επένδυσης μέσα σε πέντε χρόνια.

Η καταρτισμένη ομάδα της EnergyIntel διαθέτει την τεχνογνωσία, αλλά και την απαραίτητη εμπειρία για να συζητήσει μαζί σας κάθε απορία σχετικά με τις επιλογές σας σε φωτοβολταϊκές λύσεις που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες. Με κυρίαρχο μέλημά μας την περιβαλλοντική ευθύνη μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον.