Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ αποτελεί μια στρατηγική κίνηση στην εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας που εντάσσεται στο πλάνο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα φωτοβολταϊκά δεσμεύουν την άφθονη καθαρή και ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια, αναλαμβάνοντας τη μετατροπή της σε ηλεκτρικό ρεύμα. Σε αυτή τη διαδικασία είναι σημαντικό να διατηρούμε τους μηχανισμούς επεξεργασίας και τις μονάδες δέσμευσης των πάνελ σε καλή λειτουργική κατάσταση, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι πως δεν έχουμε απώλειες ενέργειας κατά τη μετατροπή, επιμηκύνοντας παράλληλα σαφώς και τη μακροβιότητα των συστημάτων αυτών.
Ο σωστός καθαρισμός και η τακτική συντήρηση των πάνελ απωθούν τη σκόνη, τη γύρη, το χώμα, τα περιττώματα των πουλιών αλλά και άλλους ρυπογόνους παράγοντες (κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα), με αποτέλεσμα τη βέλτιστη απόδοση του συστήματος. Η επικάθιση παρόμοιων ουσιών και υλικών έχει βρεθεί πως μπορεί να μην προκαλεί ανεπανόρθωτες καταστροφές και διαβρώσεις, αλλά μπορεί να μειώσει την απόδοση ενός φωτοβολταϊκού μέχρι και 25%! Κάτι που δεν επιθυμούμε βέβαια αν έχουμε στόχο την άμεση εξοικονόμηση ενέργειας και τη γρήγορη απόσβεση της αρχικής μας επένδυσης.
Τα τελευταία, άλλωστε, είναι και αυτά που χρήζουν συχνότερου καθαρισμού, καθώς βρίσκονται εκτεθειμένα στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και κυρίως όσα εγκαθίστανται με κάτω από 15% κλίση σε στέγες ή ταράτσες. Αυτονόητο είναι πως και τα κτήρια που διαθέτουν ιδιαίτερη φύση, είναι ή βρίσκονται, για παράδειγμα, σε βιομηχανικές ζώνες ή μέσα σε πάρκα, έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη φροντίδα λόγω της καθημερινής τους επαφής με βιομηχανικά ιζήματα που αιωρούνται στον αέρα αλλά και γύρη ή σκόνη.
Ο καθαρισμός είναι πιο εύκολος από όσο φαντάζεται κανείς, μιας και χρειάζονται μονάχα ειδικά οικολογικά απορρυπαντικά, βούρτσες και πτυσσόμενα και με περιστρεφόμενη κεφαλή κοντάρια αλουμινίου, ώστε να προσεγγίζεται εύκολα όλη η επιφάνεια καθενός πάνελ. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα παρατηρήσετε πως οι ειδικοί φέρνουν μαζί τους και αφαλατωμένο νερό, γιατί είναι σημαντικό με το ξέπλυμα του πάνελ να μην παραμείνουν άλατα στην επιφάνειά του, μιας και έχουν παρόμοια με τις υπόλοιπες επικαθίσεις δράση στην απόδοση του συλλέκτη. Οι βούρτσες προσαρμόζονται πάνω στα κοντάρια αλουμινίου και με το διαλυμένο σε νερό απορρυπαντικό ξεκινά ο καθαρισμός των πάνελ.
Στη διαδικασία αυτή είναι απαραίτητο να έχουμε απενεργοποιήσει εξαρχής την παροχή ρεύματος προς το πάνελ, για να αποτρέψουμε βραχυκυκλώματα ή εγκαύματα, αλλά και η χρήση ειδικής αναρριχητικής κατασκευής σε περίπτωση που το πάνελ δεν είναι προσβάσιμο με το κοντάρι. Επ’ουδενί δεν πρέπει κάποιος να σκαρφαλώνει ή να πατά πάνω στα πάνελ για να πλησιάσει στα ανώτερα τμήματά τους. Είναι αυτονόητο πως πριν τον καθαρισμό τα πάνελ ελέγχονται για τυχόν ραγίσματα στην πλάκα του πάνελ ή χαλαρά/σπασμένα καλώδια. Αν υπάρχουν, πρέπει πρώτα να επιδιορθωθούν και έπειτα να γίνει ο καθαρισμός.
Ο τακτικός καθαρισμός των πάνελ ιδανικά πρέπει να γίνεται 2-3 φορές το χρόνο, ενώ προτιμότερες είναι οι μέρες με καλοκαιρία αλλά όχι πολύ δυνατό ήλιο. Σε αυτή την περίπτωση, κλείστε το ραντεβού του καθαρισμού σας ή πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα.
Για να είστε βέβαιοι πως τα πάνελ σας έχουν καθαριστεί σωστά, πρέπει να αναθέσετε τον καθαρισμό σε ένα επαγγελματικό συνεργείο που διαθέτει την τεχνογνωσία αλλά και τα ειδικά σύνεργα που απαιτούνται για αυτή τη δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε και να είστε βέβαιοι ότι όλα έχουν γίνει όπως πρέπει, αλλά και πως δεν κινδυνεύετε οι ίδιοι από τυχόν ατυχήματα από την προσπάθεια να το κάνετε μόνοι σας, ειδικά αν το πάνελ σας είναι σε σημείο του σπιτιού που θα χρειαστείτε αναρριχητικές δεξιότητες για να φτάσετε.
Στην EnergyIntel αναλαμβάνουμε τόσο την τακτική συντήρηση όσο και τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών σας, πάντα με γνώση, ασφάλεια και δοκιμασμένη εμπειρία. Τα συνεργεία μας διαθέτουν την εξειδικευμένη γνώση να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόοπτα, αλλά και να αποκαταστήσουν τις ζημιές που θα διαπιστωθούν. Αν θέλετε, λοιπόν, να εξασφαλίσετε και εσείς τη μέγιστη απόδοση των φωτοβολταϊκών σας, κλείστε ένα ραντεβού καθαρισμού με την έμπειρη ομάδα της EnergyIntel σήμερα!