Ο Κύκλος της Ενέργειας
Η ανάγκη για αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας και η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών στο δίκτυο αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για την ίδρυση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης (R&D) της EnergyIntel το 2019. Σύμφωνα με τη συντονίστρια δρα Βάλια Κωνσταντινίδου, η κίνηση ήταν επιβεβλημένη για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της ενεργειακής αποθήκευσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ως απόρροια της αυξανόμενης ζήτησης για βιώσιμες λύσεις που επιτυγχάνονται στο εργαστήριο σ’ ένα κύκλο διαδικασιών που εξασφαλίζουν αξία στους πελάτες.
Η ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών θερμικής αποθήκευσης ενέργειας για τη βελτίωση της απόδοσης, της οικονομικής βιωσιμότητας και της εμπορικής εφαρμογής λύσεων αποθήκευσης αποτελεί σήμερα βασικό σκοπό του τμήματος R&D της EnergyIntel.
Μάλιστα, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί στην αποθήκευση θερμικής ενέργειας αποτελεί τον βασικό λόγο που η εταιρεία επελέγη και εντάχθηκε στον διεθνή οργανισμό LDES (Long Duration Energy Storage Council). Η εξέλιξη ανάμεσα σε άλλα ενίσχυσε τη διεθνή της αναγνώριση, επιτρέποντάς της να συνεισφέρει στη χάραξη στρατηγικών πολιτικών για τη μακροχρόνια αποθήκευση ενέργειας διεθνώς.
Εξειδίκευση και Συνεργασίες
Μηχανικοί και ερευνητές με εξειδίκευση στις ΑΠΕ, καθώς και επιστήμονες με τεχνογνωσία στην αποθήκευση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, στελεχώνουν το τμήμα. Επιπρόσθετα, αναλυτές δεδομένων και software developers αναπτύσσουν και βελτιστοποιούν έξυπνες ενεργειακές λύσεις. Σε στενή συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς, διασφαλίζουν τη συνεχή ροή τεχνολογικής καινοτομίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η διαδικασία που ακολουθείται είναι δομημένη αλλά ευέλικτη. Ξεκινά με στρατηγική ανάλυση της αγοράς των ενεργειακών τάσεων και των παγκόσμιων νομοθετικών απαιτήσεων. Μέσω ενός εσωτερικού συστήματος αξιολόγησης εξετάζουμε νέες ιδέες με τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητά τους. Ακολουθεί η ταχεία πρωτοτυποποίηση και η δοκιμή με τη συμβολή ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων. Πριν από την εμπορική διάθεση κάθε λύση υποβάλλεται σε δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες μέσω πιλοτικών έργων, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ικανοποιεί τις απαιτήσεις της αγοράς. Μ’ αυτό τον κύκλο, κάθε προϊόν ή υπηρεσία που αναπτύσσεται φέρνει ουσιαστική αξία στους πελάτες και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.
Nο1 Στόχος
Η ολοκλήρωση της κατασκευαστικής μονάδας του Electron247 (E247) αποτελεί πρωταρχικό και άμεσο στόχο της ομάδας μας. Αυτή η φάση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη βελτιστοποίηση της γραμμής παραγωγής, διασφαλίζοντας ότι το προϊόν θα πληροί τα υψηλότερα βιομηχανικά πρότυπα απόδοσης και ασφάλειας. Απώτερη στόχευση να το καταστήσουμε κορυφαία λύση στην αγορά της θερμικής αποθήκευσης ενέργειας. Δυνατό του στοιχείο η προσφορά αυξημένης απόδοσης, οικονομικής βιωσιμότητας και η ευκολία ενσωμάτωσης σε μεγάλης κλίμακας ενεργειακά έργα και όχι μόνο.
Το κορυφαίο Επίτευγμα
Μέχρι σήμερα το τμήμα R&D της EnergyIntel έχει αναπτύξει καινοτόμες ενεργειακές λύσεις με κορυφαίο επίτευγμα το σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας E247, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα προηγμένο σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας (TES), το οποίο επιλύει βασικά προβλήματα των συμβατικών λύσεων αποθήκευσης, όπως το υψηλό κόστος, η περιορισμένη διάρκεια ζωής και η χαμηλή αποδοτικότητα. Το E247- V1 (έκδοση 1) έχει ήδη εγκατασταθεί και λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες με δέκα μονάδες σε τρεις τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων του NOOR Energy 1 στο Ντουμπάι – του μεγαλύτερου ηλιοθερμικού πάρκου στον κόσμο – καθώς και στη Νότια Αφρική και το Άμπου Ντάμπι. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει τη συνεχή παραγωγή ενέργειας από ηλιακά συστήματα, ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα του ήλιου, επιλύοντας έτσι το πρόβλημα της διαλείπουσας παραγωγής των ΑΠΕ.
Πολλά Επόμενα Βήματα
Στην παρούσα φάση η ομάδα ασχολείται με την εμπορική κυκλοφορία του E247, η οποία προγραμματίζεται το 2026, την αναζήτηση νέων ερευνητικών ευκαιριών και πηγών χρηματοδότησης. Επιπλέον, προχωρά στον ανασχεδιασμό του προϊόντος αναπτύσσοντας καινούργιες εκδόσεις που μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές, όπως οι οικιακές μονάδες. Σε άλλες εξελίξεις στα άμεσα πλάνα της EnergyIntel είναι να καταστεί η πρώτη unicorn startup στην Κύπρο στον τομέα της ενεργειακής τεχνολογίας. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη διεθνή επέκταση μέσω συνεργασιών με επενδυτές και ερευνητικά ιδρύματα, την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ενεργειακών συστημάτων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) και internet of things (IoT), την ίδρυση εργοστασίου παραγωγής προηγμένων ενεργειακών λύσεων και την ενίσχυση της παρουσίας μας στις αγορές των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής.
Ισχυρότερη Στήριξη και Απλοποίηση
Σε σχέση με τα διαθέσιμα κίνητρα και χρηματοδοτήσεις στα πεδία της έρευνας, η EnergyIntel έχει επωφεληθεί από προγράμματα όπως το Innovate και το Disrupt του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, έχοντας εξασφαλίσει συνολική χρηματοδότηση ύψους €2.5 εκατ.. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι απαιτείται ισχυρότερη κρατική υποστήριξη για την έρευνα και την καινοτομία, μια ταχύτερη και απλοποιημένη διαδικασία έγκρισης κονδυλίων, καθώς και επιπλέον φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Η Κύπρος έχει όλες τις προδιαγραφές να εξελιχθεί σε κέντρο ενεργειακής τεχνολογίας, αλλά για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται πιο ευέλικτες και στοχευμένες πολιτικές στήριξης.