Την αξία και τον ρόλο των κριτηρίων ESG και της εφαρμογής πολιτικών από τις επιχειρήσεις βασισμένες στο τρίπτυχο «Environmental, Social, Governance», ανέδειξε εν μέσω και διαφορετικών προσεγγίσεων, συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Inspire 2024 ανάμεσα στους Παγκράτιο Βανέζη, μέλος του Δ.Σ. της KPMG Cyprus, Fintech Business Leader, KPMG Enterprise και KPMG Startups Innovation Lab (SIL) Leader και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, επικεφαλής εμπορικής τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας και πρόεδρο του Junior Achievement (JA) Κύπρου.
Οι δύο, συνομίλησαν με την διευθύνουσα σύμβουλο της EnergyIntel Ευγενία Ηροδότου, ενώ τους παρουσίασαν οι Project Coorindators στο Junior Achievement Cyprus (JA Cyprus) Μάριος Κακουρής και Ελένη Τοβλετιάν, Stage Masters του Gen A Stage στο Inspire 2024.
Η κ. Ηροδότου ξεκίνησε την συζήτηση με την υπόδειξη πως είναι γνωστό ότι ο κ. Βανέζης και ο κ. Παπαδόπουλος έχουν αντίθετες απόψεις για πτυχές των ESG.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Βανέζης σημείωσε πως τα ESG αποτελούν εδώ και περίπου δέκα χρόνια ένα ζήτημα, για να επισημάνει πως, ωστόσο, πρόσφατα έγιναν πιο ρυθμιζόμενα με αποτέλεσμα ορισμένες χώρες σε όλο τον κόσμο ήταν πιο απρόθυμες από άλλες, να υιοθετήσουν.
Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι τα ESG ενθαρρύνουν τη βιωσιμότητα και δημιουργούν λιγότερα περιθώρια για εταιρικά λάθη, όπως κάποια που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο, τόνισε ότι στον επιχειρηματικό κόσμο, τα ESG έπρεπε να έχουν και οικονομικό θετικό αντίκτυπο.
Από την άλλη, για κ. Παπαδόπουλο, τα ESG «είναι μια στάση, μια νοοτροπία, ένας τρόπος ζωής».
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος συμφώνησε ότι η οικονομική επιτυχία είναι σημαντική, όμως, όπως επισήμανε, η τέχνη για να φθάσει κανείς εκεί μέσω των ESG έγκειται στη βιωσιμότητα.
Με την σειρά της, η κ. Ηροδότου συμφώνησε ότι η βιωσιμότητα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές πτυχές των επιχειρήσεων και όχι μόνο.
Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο πλανήτης δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος και πρέπει να προστατεύεται, ενώ ο κ. Βανέζης επισήμανε ότι η ανθρωπότητα έχει αποδείξει ξανά και ξανά πόσο καλά μπορεί να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες.
Και οι δύο συνομιλητές, πάντως, συμφώνησαν ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο.
Ο κ. Βανέζης είπε ότι οι περίπου 150.000 υπήκοοι τρίτων χωρών με υψηλή εξειδίκευση που εργάζονται σήμερα στην Κύπρο θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί σε αυτό, φέρνοντας μαζί τους τις γνώσεις και τις καλές τους συνήθειες.
Επεσήμανε επίσης ότι, γενικά, οι πιο ευημερούσες χώρες ρυπαίνουν λιγότερο.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε ότι η ανθρωπότητα είναι προσαρμοστική, αλλά σημείωσε επίσης ότι «ο Θεός βοηθάει αυτούς που βοηθούν τον εαυτό τους» και ότι ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει από κάποιον να κουνήσει ένα μαγικό ραβδί και να λύσει τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Μίλησε επίσης για την εφαρμογή Net Zero for Youth, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, η οποία ενθαρρύνει τους εφήβους να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν υγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές που είναι καλές για το περιβάλλον, προσφέροντας ανταμοιβές ως κίνητρα.