ELECTRON 247 – Την υψηλότερη βαθμολογία των τελευταίων 20 χρόνων πέτυχε η καινοτόμα ενεργειακή λύση της EnergyIntel.

Λευκωσία 16/06/2023, την βαθμολογία Category A- Excellent, έλαβε η καινοτόμα τεχνολογική λύση ELECTRON 247 της EnergyIntel κατά την τελική παρουσίαση του έργου της στο ΙΔΕΚ.

Το ELECTRON 247 είναι η μονάδα ηλιοθερμικής παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας για το οποίο η EnergyIntel κέρδισε το 2020 χορηγία ύψους σχεδόν 1,000,000 ευρώ στα πλαίσια του Σχεδίου Innovate/Restart 2016-2020 των Εθνικών Προκηρύξεων για Προτάσεις Καινοτομίας – του ΙΔΕΚ. Ως μέρος της χορηγίας είναι η παρακολούθηση και αξιολόγηση της εξέλιξης του έργου μέχρι την ολοκλήρωση του πρωτότυπου. Τα τελευταία 20 χρόνια από την ίδρυση του ΙΔΕΚ το 1996 μόνο 2 εταιρείες κατάφεραν σε αυτό το επίπεδο να πάρουν την υψηλότερη βαθμολόγια από τους ευρωπαίους αξιολογητές, συγκεκριμένα ο Λιθουανός κριτής έγραψε για το ELECTRON247: 

“Κατηγορία Α – Άριστη: Οι δραστηριότητες και οι στόχοι του έργου έχουν πλήρως επιτευχθεί και τα αποτελέσματα θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά Η έκθεση του έργου καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι δραστηριότητες και οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και το έργο έχει φτάσει στους Στοχευμένους Δείκτες Απόδοσης (KPIs) όπως η συνολική αποδοτικότητα, η βελτίωση της δομής του κινητήρα Stirling που επιτρέπει συνεχή λειτουργία σε εύρος θερμοκρασίας από 900 – 1000C, καθώς και η στρατηγική εμπορευματοποίησης που παρουσιάζεται εκτεταμένα.».

Αναφορικά με την βαθμολογία η Διευθύνων Σύμβουλος της EnergyIntel Ευγενία Ηροδότου, εξέφρασε την χαρά της αλλά και την ευγνωμοσύνη της απέναντι στην επιστημονική ομάδα της εταιρείας, η οποία εργάζεται ακούραστα και με πραγματική αφοσίωση ως προς τον τελικό στόχο που δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της μονάδας ELECTRON 247 σε ευρεία κλίμακα. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σημαντική αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρισμού στα επίπεδα που απαιτούνται για τον στόχο της ΕΕ2050 για μια οικονομία με σχεδόν μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Θα συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, που είναι ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους της εταιρείας. Επιπλέον θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε ηλεκτρισμό με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο, σεβόμενη ταυτόχρονα το περιβάλλον, δίνοντας λύση στην μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες παγκοσμίως. Η παραγωγή ηλεκτρισμού 100% από ανανεώσιμες πηγές είναι η προφανής λύση, αλλά η αποθήκευση ηλεκτρισμού θεωρείται όλο και πιο απαιτητική. 

Το Electron247 χρησιμοποιεί μια εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής πυκνότητας θερμική μπαταρία που φορτίζεται κυρίως από την αποδοτική συλλογή της πληθωρικής ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας σε τέτοια επίπεδα που θα μπορεί να τροφοδοτεί συνεχώς τον υψηλής απόδοσης μετατροπέα ηλεκτρισμού σε πλήρη χωρητικότητα για τουλάχιστον 24 ώρες μετά τη δύση του ηλίου. Έχοντας φτάσει στο TRL6, το Electron247 έχει αναπτύξει ένα πλήρες πρωτότυπο που αποτελείται από επαληθευμένα τεχνολογικά στοιχεία. 

Για την εταιρεία:

Η Εξέλιξη της Ενέργειας αποτελεί το σημείο επικέντρωσης της EnergyIntel από την ίδρυσή της το 2017. Η εταιρεία προσφέρει ενεργειακές λύσεις από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε οικιακά και εμπορικά κτίρια όπως και στην ηλεκτροκίνηση, ενώ ταυτόχρονα επενδύει σημαντικά σε μεγάλα φωτοβολταϊκά και θερμοηλιακά πάρκα. Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της EnergyIntel είναι ο κεντρικός πυλώνας λειτουργίας της εταιρείας, προσφέροντας κορυφαίες τεχνολογικές συμβουλές στους πελάτες της, ενώ αναπτύσσοντας τεχνολογία έχει εξασφαλίσει δίπλωματα ευρεσιτεχνίας για τεχνολογικές λύσεις ενέργειας που κυμαίνονται από καινοτόμα υλικά θερμικής αποθήκευσης μέχρι και εξελικτικές μεθόδους μετατροπής ενέργειας. Στόχος της EnergIntel, είναι να συμβάλει έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα της ανθρωπότητας για ένα βιώσιμο μέλλον βάζοντας τέλος στην εξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα.