Ζεστά, Όμορφα και Πράσινα Χριστούγεννα – Have a M(eco)rry Christmas

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις πιο όμορφες γιορτές του χρόνου γιατί μας φέρνει πιο κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Συνήθως τα περνάμε συντροφιά  στο σπίτι μαζί με την οικογένεια μας. Αυτή η γιορτή είναι συνδεδεμένη με τα συναισθήματα της αγάπης, της χαράς, της αλληλεγγύης και της συνεισφοράς. Γιατί όλα αυτά τα συναισθήματα που νιώθουμε για τους δικούς μας ανθρώπους να μην τα ανταποδώσουμε και στη φύση και στον πλανήτη μας;

Πιο κάτω σας  δίνουμε συμβουλές και λύσεις για πιο πράσινα Χριστούγεννα.

  1. Υποστηρίξτε τα τοπικά σας μικρά και ανεξάρτητα καταστήματα

Η εορταστική περίοδος (και όχι μόνο) είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε τα τοπικά μας καταστήματα. Επισκεφθείτε τα τοπικά καταστήματα για να βρείτε χειροποίητα και παραδοσιακά προϊόντα, καλλυντικά, παιχνίδια, ρούχα και χριστουγεννιάτικες κάρτες και με αυτόν τον τρόπο στηρίζετε την τοπική οικονομία και τους συμπατριώτες μας.

  1. Επιλέξτε εποχιακά, βιολογικά λαχανικά και φρούτα τοπικής παραγωγής

Τα περισσότερα από τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε τα Χριστούγεννα, όπως πατάτες, καρότα, πράσα, κουνουπίδι  και λάχανο είναι όλα εποχιακά προϊόντα όπως και πολλά φρούτα. Επιλέξτε την εποχιακή, οργανική επιλογή και θα υποστηρίξετε τους δικούς μας αγρότες και παραγωγούς που καλλιεργούν με λιγότερα φυτοφάρμακα.

  1. Υπολογίστε σωστά τις ποσότητες του φαγητού σας

Κάθε οικογενειακό γιορτινό τραπέζι χαρακτηρίζεται από πολλά πιάτα με εύγευστα φαγητά. Καλό θα ήταν λοιπόν, να υπολογίσετε σωστά τις ποσότητες χωρίς υπερβολές. Γιατί τα φαγητά που πετάμε αποτελούν οργανικά απορρίμματα που ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όσον αφορά το φαγητό που περισσεύει, προσφέρετέ το σε κάποιον άστεγο ή σε κάποιον συνάνθρωπο μας που γνωρίζετε ότι περνάει δύσκολα.

  1. Γίνετε πιο δημιουργικοί με τα χριστουγεννιάτικα δώρα

Το να γίνετε πιο οικολογικοί κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου δεν χρειάζεται να περιορίσετε τη δωρεά. Το να γίνετε δημιουργικοί με τα δώρα σας (και τον τρόπο που τα τυλίγετε) είναι ένας τρόπος για να προκαλέσετε κάποια χαρά αυτά τα Χριστούγεννα. Χαρίστε ένα δώρο με το να το δημιουργήσετε από μονοί σας (γλυκό του κουταλιού, μπισκότα, σοκολατάκια ή μαρμελάδα) και διαλέξτε το περιτύλιγμα σας να είναι οικολογικό (γυάλινα δοχεία, χάρτινες σακουλίτσες ή πιστοποιημένα οικολογικά περιτυλίγματα).

  1. Επαναχρησιμοποίηση περιτυλιγμάτων/συσκευασιών για δώρα, όπου είναι δυνατόν

Τα μεγάλα δώρα που συνήθως αγοράζουμε τα Χριστούγεννα, είναι εντυπωσιακά τυλιγμένα.  Μετά το άνοιγμα των δώρων  περισσεύει πολύ χαρτί και κιβώτια τα οποία εύκολα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν για τη συσκευασία μικρότερων δώρων. Εάν ανοίξετε μεγάλα πακέτα δώρων με προσοχή, το χαρτί μπορεί να διατεθεί για επαναχρησιμοποίηση σε άλλες περιπτώσεις δώρων. Οι κορδέλες  και οι τσάντες μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα κουτί μέχρι το επόμενο έτος.

  1. Διακοσμήστε ένα δέντρο για τα πουλιά

Τοποθετήστε μικρές ταΐστρες-σπιτάκια πουλιών με κουκουνάρια με φυστικοβούτυρο και δίσκους σπόρων σε οποιοδήποτε δέντρο στην αυλή. Για να προσελκύσετε μια μεγάλη ποικιλία πουλιών, χρησιμοποιήστε ποικίλους τύπους σπόρων, τους ηλιόσπορους, μικτούς σπόρους άγριων πουλιών και κουδούνια σπόρων. Αυτή είναι μια δημιουργική δραστηριότητα για τα παιδιά και προσφέρει μια σημαντική πηγή τροφής για τα πουλιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

  1. Δώστε δώρα «Χωρίς μπαταρία»

Σύμφωνα με το EPA, περίπου το 40% όλων των πωλήσεων μπαταριών πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια τους εορταστικής περιόδου. Οι απορριφθείσες μπαταρίες αποτελούν περιβαλλοντικό κίνδυνο, αφού ακόμα και οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες καταλήγουν  τελικά στη ροή απορριμμάτων.

  1. Χρησιμοποιήστε LED φώτα για φωτισμό σπιτιού και χριστουγεννιάτικου δέντρου

Τα φώτα διακοπών LED (Light Emitting Diode) χρησιμοποιούν έως και 95% λιγότερη ενέργεια από τους μεγαλύτερους, παραδοσιακούς λαμπτήρες και διαρκούν έως 100.000 ώρες όταν χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους. Τα φώτα διακοπών LED χρησιμοποιούν 0,04 watt ανά λάμπα, 10 φορές λιγότερο από τους μίνι λαμπτήρες και 100 φορές λιγότερο από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες. Απενεργοποιήστε τα φώτα δέντρων και τον διακοσμητικό φωτισμό εξωτερικού σπιτιού όταν κοιμάστε.

Γράφει η Μαρίνα Κυριάκου
Sustainable Development Researcher and Interior Designer
Management Assistant & Designer
Of EnergyIntel Services