Τα 4+1 βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε στη θέρμανση του σπιτιού

Σε ό,τι αφορά τη θέρμανση του σπιτιού, όλοι επιθυμούμε την αποδοτικότερη λύση. Οι σύγχρονες μέθοδοι που είναι διαθέσιμες έχουν στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας με ταυτόχρονη εξασφάλιση σημαντικής ενεργειακής εξοικονόμησης.

Για να μπορούμε, λοιπόν, να απολαμβάνουμε την μέγιστη απόδοση στο ελάχιστο κόστος, υπάρχουν κάποια βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε τόσο στην εγκατάσταση όσο και στη χρήση των θερμαντικών μέσων που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας.

1. Ρύθμιση κλιματιστικού

Σημαντική παράμετρος στη σωστή απόδοση του κλιματιστικού είναι η σωστή ρύθμισή του με βάση την ενεργειακή του κλάση. Η ρύθμιση του θερμοστάτη δεν πρέπει να γίνεται πάνω από τους 22oC, καθώς οι τεχνικές μελέτες εγκατάστασης δείχνουν πως για κάθε επιπλέον βαθμό δαπανάται έως και 7% περισσότερη ενέργεια. Παράλληλα, φροντίστε να διατηρείτε κλειστά όλα τα ανοίγματα του σπιτιού, έτσι ώστε να μην έχετε αντίστοιχες απώλειες θερμότητας. Ανάλογα, καλά καθαρισμένα πρέπει να είναι τα φίλτρα και φυσικά να έχει πραγματοποιηθεί σωστή συντήρηση.

2. Θερμαντικά σώματα

Τα θερμαντικά σώματα πρέπει να διατηρούν ανοιχτές τις διόδους αέρα, έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του στο χώρο. Για αυτό είναι σημαντικό να μην τα καλύπτουμε με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. με ένθεσή τους σε ξύλινες διακοσμητικές κατασκευές ή ακόμα και με το στέγνωμα των ρούχων πάνω σε αυτά).

3. Κεντρική θέρμανση

Ο καυστήρας παίζει εδώ ρόλο κλειδί, μιας και η τακτική συντήρηση αλλά και ο καθαρισμός του λέβητα το καλοκαίρι εξασφαλίζουν τη σταθερή απόδοσή του. Στο πιστοποιητικό συντήρησης που θα λάβετε πρέπει να αναγράφονται οπωσδήποτε οι μετρήσεις του συντηρητή σε σχέση με τον βαθμό απόδοσης, τη θερμοκρασία των καυσαερίων καθώς και πόση αιθάλη και διοξείδιο περιέχουν, ώστε να μην υπερβαίνουν τα θεσπισμένα επιτρεπτά όρια.

4. Ηλιακή ενέργεια

Όπως και το καλοκαίρι, ο ήλιος αποτελεί την πιο φυσικά πρόσφορη ενεργειακή πηγή που αποδεικνύεται εξαιρετικά ωφέλιμη στην παθητική θέρμανση του κτηρίου μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτός ο ενεργειακός γίγαντας μπορεί με διττό τρόπο να βοηθήσει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Από τη μια με την ανεμπόδιστη διέλευσή του στο εσωτερικό του κτηρίου τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες, αλλά και με την υιοθέτηση ενός συστήματος με φωτοβολταϊκά συστήματα που μετατρέπουν εύκολα, αξιόπιστα και οικονομικά την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

5. Υπέρυθρη θέρμανση με τη δύναμη των φωτοβολταϊκών

Στο πλαίσιο της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, η ηλιακή ενέργεια στην υπηρεσία της οικιακής θέρμανσης μπορεί να αποδειχτεί και με έναν ακόμη τρόπο σημαντική. Η σύνδεση των φωτοβολταϊκών με το σύστημα μιας υπέρυθρης θέρμανσης μέσα στο σπίτι συμβάλλει στην έξυπνη διάχυση της θερμότητας σε όλη την επιφάνεια, διατηρώντας αυτή τη βέλτιστη κατανομή για να προσδώσει στον ανθρώπινο δέκτη ακόμα περισσότερη αίσθηση σταθερής απόδοσης και ουσιαστικής θέρμανσης των χώρων. Η εγκατάσταση των υπερύθρων είναι εύκολη, γρήγορη, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα για απομακρυσμένο έλεγχο μέσω του αντίστοιχου application στο κινητό μας τηλέφωνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επειδή το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας ιδιαίτερα το χειμώνα, καθώς μας προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες και μέσω της θέρμανσης μας ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και θαλπωρής που αισθανόμαστε μέσα σε αυτό, το να έχουμε τις παραπάνω συνιστώσες στο μυαλό μας συμβάλλει στην ελάχιστη δυνατή απώλεια της θερμότητας και την μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση. Η EnergyIntel, με ηγετική θέση στον τομέα της αποτελεσματικής διαχείρισης της ηλιακής ενέργειας, διαθέτει μια ευρεία γκάμα επιλογών με ολοκληρωμένες λύσεις θέρμανσης για τον καταναλωτή, συνδυάζοντας σταθερή απόδοση, έξυπνη διαχείριση και ενεργειακή αυτονομία.