Smart Energy Management: τι είναι και πώς σας βοηθά να εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια

Ποια οφέλη προσφέρει η καταγραφή της ενεργειακής συμπεριφοράς και η ανάλυση των ενεργειακών μας συνηθειών, μέσα από ένα έξυπνο σύστημα smart energy management;

Με την κλιματική αλλαγή και τον νέο παγκόσμιο περιβαλλοντικό χάρτη να εκπέμπει σήμα κινδύνου σχετικά με την επάρκεια των εναπομεινάντων ενεργειακών πόρων, η ανάγκη για εξοικονόμηση πηγών ενέργειας αποτελεί πλέον, εκτός από πολιτική, και απόλυτα προσωπική υπόθεση.

Όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής διαχείρισης σε τοπικό αλλά και ατομικό επίπεδο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να συνδράμει θετικά στους γενικότερους ενεργειακούς δείκτες. Το δρόμο αυτό προς την ολοένα και πιο επιτυχημένη ενεργειακή εξοικονόμηση δείχνουν σήμερα νέα υποστηρικτικά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί εξειδικευμένα να παρακολουθούν τις ενεργειακές ανάγκες ενός μέσου καταναλωτή και να εντοπίζουν έγκαιρα τυχόν διαρροές που επιβαρύνουν το διαθέσιμο ενεργειακό απόθεμα, αλλά και φυσικά την τσέπη.

Συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και την αυξημένη ανάγκη για βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης στην καθημερινότητά μας, είναι η σωστή χρονική συγκυρία για να αποκωδικοποιήσουμε σωστά τι σημαίνει πρακτικά για τη βελτίωση των ενεργειακών μας συνηθειών το “smart energy management”.

Οι πλείστες ενεργειακές λύσεις τις οποίες παρέχουν σήμερα απλόχερα οι Α.Π.Ε. έχουν ως στόχο την παροχή καθαρής ενέργειας που ωφελεί αμφίδρομα τον καταναλωτή αλλά και το περιβάλλον. Με αυτό στο μυαλό ο μέσος χρήστης τους μπορεί να συνδυάζει διαφορετικά λειτουργικά συστήματα στο σπίτι ή στο γραφείο με στόχο τη μέγιστη εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων. Εκεί όπου υπάρχει η ανάγκη για παράλληλη στήριξη ακόμα και διαφορετικών πηγών ενέργειας, η έξυπνη διαχείριση ενέργειας έρχεται ως μια ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά όχι μόνο στη real-time παρακολούθηση της απόδοσής τους, αλλά και την έγκαιρη διορθωτική παρέμβαση προτείνοντας εξατομικευμένες λύσεις που βελτιστοποιούν την παραγωγή και τη χρήση. Με αυτόν τον τρόπο μιλάμε για ένα πραγματικά προσωποποιημένο μοντέλο διαχείρισης, το οποίο στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα κατανάλωσης και τα επεξεργάζεται με τρόπο που ορίζει ο χρήστης.

Στο παραπάνω πλαίσιο λειτουργεί και επεξεργάζεται τα στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας και ο μετρητής της Smappee, που αναμφίβολα έχει κερδίσει σημαντική από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο κομμάτι της έξυπνης και συνολικής διαχείρισης ενεργειακών συστημάτων που επικοινωνούν μεταξύ τους. Μέσα από ευανάγνωστα διαγράμματα και σχετικές ειδοποιήσεις, ο έξυπνος μετρητής καταγράφει και ενημερώνει σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου, παρέχοντας με πολύ απλές κινήσεις ελέγχου ακόμα και μέσα από το κινητό τηλέφωνο τη δυνατότητα να γνωρίζει κανείς περισσότερα για την κατανάλωσή του σε ηλιακή ενέργεια, νερό και φυσικό αέριο, ώστε να έχει τον έλεγχο των μετρητών του ανά πάσα στιγμή.

Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή και εύκολη στην εγκατάσταση υπηρεσία, που περιλαμβάνει δυναμική εξισορρόπηση , βελτιστοποιημένη κατανάλωση, έξυπνη κοστολόγηση και διαχείριση/προσαρμογή της ενεργειακής ροής σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με τα εκάστοτε τιμολόγια των παροχών ενέργειας. Με λίγα λόγια, είναι ο απόλυτα έξυπνος τρόπος για να έχετε τα πάντα υπό έλεγχο και να είστε βέβαιοι πως αξιοποιείτε πραγματικά την ενέργεια που καταναλώνετε εκεί ακριβώς όπου τη χρειάζεστε.

Αυτή ακριβώς η φιλοσοφία συναντά το ίδιο το όραμα της EnergyIntel για μια ποιοτική ενεργειακή εξοικονόμηση που μεσοπρόθεσμα θα συμβάλλει όχι μόνο σε καλύτερες ενεργειακές αποδόσεις και λιγότερο φουσκωμένους λογαριασμούς, αλλά και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων συνολικά σε έναν πλανήτη που βρίσκεται σε οριακό σημείο σε σχέση με τα ενεργειακά του αποθέματα.

Αυτό το βιώσιμο μέλλον φιλοδοξούμε να κάνουμε πραγματικότητα μέσα από τις έξυπνες υπηρεσίες διαχείρισης ενέργειας, όπως αυτή της Smappee. Γιατί δίνοντας στους ανθρώπους τον δυναμικό και έξυπνο έλεγχο της καθαρής ενέργειας που καταναλώνουν, τους φέρνεις μπροστά στη συνειδητοποίηση όσων μπορούν να συνεισφέρουν ατομικά και οι ίδιοι στην κοινή προσπάθεια να βελτιώσουμε τη ζωή μας και τον πλανήτη μας μέσα από την εκτεταμένη χρήση των Α.Π.Ε.

Η πάντα έμπειρη και ενημερωμένη ομάδα της EnergyIntel είναι έτοιμη να λύσει κάθε απορία και να δώσει εξατομικευμένες συμβουλές ώστε να προωθηθούν λύσεις εξοικονόμησης και ενεργειακής διαχείρισης που πράγματι κάνουν τη θετική διαφορά.