Σε μια χώρα με ολόχρονη λιακάδα… γιατί δεν επιλέγουμε να χρωστάμε μόνο στον ήλιο;

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια ηλιόλουστη μέρα του καλοκαιριού. Και καθώς η πιο φωτεινή εποχή του χρόνου πλησιάζει, βρισκόμαστε ήδη σε ετοιμότητα για να βάλουμε άμεσα την πρώτη πρίζα του κλιματιστικού ή του ανεμιστήρα. Η μέση κατανάλωση ενέργειας για τους συγκεκριμένους σκοπούς παρουσιάζει θεαματική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Με δεδομένα, ωστόσο, μια παγκόσμια κλιματική αλλαγή, που δεν φαίνεται να συγχωρεί πια τέτοιες ενεργοβόρες πρακτικές, και την ηλεκτρική ενέργεια να στενάζει κάτω από την πίεση των όλο και λιγότερων ορυκτών αποθεμάτων, μήπως έχει έρθει η ώρα να αξιολογήσουμε σοβαρά πόσο πραγματικά «αναπόφευκτη» είναι αυτή η λύση;

Οι φωνές για την ενεργειακή αυτονομία και τις καθαρές πηγές ενέργειας ακούγονται πια όλο και πιο έντονα και αυτό που κάποτε βρισκόταν σε θεωρητική βάση, τώρα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σε μια βιώσιμη πραγματικότητα. Οι παραδοσιακές μέθοδοι κλιματισμού δεν αποτελούν πλέον μονόδρομο και στην πραγματικότητα αρχίζουν να αντικαθίστανται πλήρως από έξυπνες πρακτικές που μειώνουν το κόστος κατανάλωσης σε ενέργεια και παράλληλα επιτυγχάνουν τον κλιματισμό του χώρου χωρίς περιττές ενεργειακές θυσίες.

Αν, λοιπόν, αναρωτιέστε τι άλλο μπορείτε να κάνετε προκειμένου να δροσιστείτε το καλοκαίρι χωρίς να είστε αγκαλιά με ένα κλιματιστικό, σας παραθέτουμε πιο κάτω τις πιο διαδεδομένες και αποδεδειγμένα αποτελεσματικές πρακτικές:

– Δεν ανοιγοκλείνουμε τα παράθυρα

Οι μεγαλύτερες απώλειες ψύξης έρχονται από τα ανοίγματα του σπιτιού. Μπορεί να μοιάζει λογικό σε μια πολύ καυτή μέρα να ανοίξετε τα παράθυρα, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνετε είναι να υποδέχεστε τον καυτό αέρα μέσα στο σπίτι, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μέση θερμοκρασία σε αυτό. Για αυτόν το λόγο, προτιμήστε να κρατήσετε κλειστά τα παράθυρα ή να τοποθετήσετε τα κατάλληλα συστήματα εσωτερικής σκίασης που θα κρατήσουν τον ήλιο έξω.

– Θερμομόνωση κτηρίου

Από τις πιο σωτήριες δομικές παρεμβάσεις στον σκελετό ενός κτηρίου αποτελεί η θερμομόνωσή του με ειδική επίστρωση που το προστατεύει από τις εξωτερικές συνθήκες. Τα επάλληλα μονωτικά φύλλα εξουδετερώνουν τον αντίκτυπο των αλλαγών της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να μην προκαλούνται διαστολές που επηρεάζουν τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου και τον καθιστούν ευάλωτο στη φθορά των υλικών του.

– Πατάμε το OFF στις συσκευές

Αρκετές από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά εκπέμπουν θερμότητα ακόμα κι όταν βρίσκονται θεωρητικά εκτός λειτουργίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η διατήρησή τους σε standby mode συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια. Γι’ αυτό αφήνουμε αρκετό χώρο στο πίσω μέρος τους, στο οποίο υπάρχουν συνήθως οι ψήκτρες ή τα ανεμιστηράκια των μοτέρ τους, έτσι ώστε όταν λειτουργούν να μην υπερθερμαίνονται, εκβάλλοντας αυτή την περίσσεια θερμότητα και στο περιβάλλον του σπιτιού.

– Έξυπνη χρήση αεριστήρα

Ο αεριστήρας αποτελεί μια αποδοτική επιλογή κλιματισμού του χώρου όταν έξω επικρατούν μέτριες προς υψηλές θερμοκρασίες. Για να αυξήσουμε την αποδοτικότητά του, πρέπει να προσέχουμε πως η ροή του αέρα δεν συναντά μεγάλα εμπόδια που ανακόπτουν την ελεύθερη διαδρομή της στο δωμάτιο. Για αμεσότερα αποτελέσματα, μπορούμε να βάλουμε μπροστά από τον αεριστήρα ένα μπολ με πάγο, έτσι να διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα ψυχρότερα ρεύματα αέρα. Δεν ξεχνάμε, φυσικά, να θέτουμε timer στη λειτουργία, έτσι ώστε να μην σπαταλάμε ενέργεια και χρήματα από την αλόγιστη χρήση.

– Εγκατάσταση έξυπνων φωτοβολταϊκών συστημάτων

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι περισσότεροι διστάζουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κλιματιστικά, είναι η μεγάλη κατανάλωση ρεύματος που έχει άμεσο αντίκρισμα στους λογαριασμούς ενέργειας που πληρώνουμε. Είναι αλήθεια πως οι κλιματιστικές μονάδες που λειτουργούν με συμβατική ηλεκτρική ενέργεια δεν έχουν αναπτυγμένη ενεργειακή συνείδηση. Η αντικατάσταση της τροφοδοσίας τους, όμως, από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως για παράδειγμα τον ήλιο, τις καθιστά σαφώς φιλικότερες προς το περιβάλλον και την τσέπη μας.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αξιοποιούν μια ενέργεια καθαρή, ανεξάντλητη, πολύ εύκολα αξιοποιήσιμη και με μηδενικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Και παρόλο που δεν διαφέρουν στο ελάχιστο ως προς την απόδοση των συσκευών (των κλιματιστικών μέσων εν προκειμένω), διαθέτουν μηδενικά κόστη συντήρησης, γεγονός που δικαιώνει απόλυτα την αρχική τους επένδυση. Τα νέα σχέδια χορηγιών του ΥΕΕΒ «Εξοικονομώ & Αναβαθμίζω», άλλωστε, κάνουν ακόμα πιο θελκτική την προοπτική της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ με προνομιακούς όρους.

Στην EnergyIntel διαθέτουμε μια εκτενή γκάμα αξιολογημένων έργων που διακρίνονται για την άριστη απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στις καθημερινές ανάγκες. Αν, λοιπόν, ενδιαφέρεστε για τον αρτιότερο εξοπλισμό συστημάτων αξιοποίησης Α.Π.Ε., ενώ παράλληλα επιθυμείτε να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας και να εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια, είμαστε πάντα δίπλα σας με τις πιο υπεύθυνες και εξατομικευμένες συμβουλές.

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων οικιακού αλλά και επαγγελματικού τύπου, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ήλιο με τα ίδια του τα όπλα! Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, ας τον αφήσουμε να ζεσταίνει μονάχα την καρδιά μας και όχι το σπίτι μας!