Πώς μπορείτε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε μια οικολογική κατοικία;

Ο όρος οικολογική ανάπτυξη έχει συνδεθεί στενά με τη βιωσιμότητα και το μέλλον του πλανήτη μας. Η πράσινη συνείδηση επιτάσσει μια στροφή 180 μοιρών ως προς τις ενεργειακές μας συνήθειες και αυτό επιβάλλεται να αποτυπωθεί σε κάθε τομέα της ιδιωτικής, εθνικής και παγκόσμιας οικονομίας 

Εγκαινιάζοντας πρακτικές που ενθαρρύνουν την ενεργειακή αποταμίευση συνδυάζοντας άριστα και την εξοικονόμηση χρημάτων, καθένας μας μπορεί με απλά και πρακτικά βήματα να αποτελέσει έναν σημαντικό κρίκο εξέλιξης στην προσπάθεια να αποτυπώσουμε δραστικά το ενεργοβόρο οικολογικό μας αποτύπωμα. Και επειδή τα πάντα ξεκινούν από το σπίτι μας, παρακάτω θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε μια κατοικία που λειτουργεί στη βάση και την εφαρμογή ενός απόλυτα οικολογικού concept που σέβεται τις αρχές της αειφορίας και της πράσινης ανάπτυξης. Μια κατοικία που όχι μόνο αξιοποιεί στο έπακρο τα οφέλη των Α.Π.Ε., αλλά διαδραματίζει αντισταθμιστικό ρόλο και αποτελεί εξισορροπητικό παράγοντα σε σχέση με τη μέση ενεργειακή κατανάλωση της κοινότητας. Με άλλα λόγια, μια κατοικία που ρυθμίζει τα του οίκου της, εντάσσοντάς τον όμως αναπόσπαστα μέσα στο πλαίσιο της συνολικής ενεργειακής ταυτότητας και απόδοσης σε συλλογικό επίπεδο.  

Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς μπορούμε με απλά και κυρίως οικονομικά βήματα να αλλάξουμε και εμείς με τον τρόπο μας τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη από την… άνεση του σπιτιού μας: 


1. Λαμπτήρες Led

Η μέση κατανάλωση ενός κοινού λαμπτήρα απαιτεί έως και 5 φορές περισσότερη ενέργεια από έναν οικονομικό λαμπτήρα led. Από αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό πως οι χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια σε σχέση με τις κοινές, καταναλώνοντας 80% λιγότερη ενέργεια και διαθέτουν συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (ακόμα και τις 15.000 ώρες), κάτι που καθιστά την επένδυσή τους πλήρως αποσβέσιμη σε έναν μόλις χρόνο! 


2. Ηλιακός θερμοσίφωνας

Η μεγάλη ηλιοφάνεια χωρών όπως Κύπρου και Ελλάδας ευνοεί τη χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα όλον το χρόνο (αρκούν μονάχα 4 ώρες ηλιοφάνειας τη μέρα για να καλύψουν τις ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού), αυτονομώντας εντελώς το κομμάτι της θέρμανσης του νερού από τον συμβατικό και εξαιρετικά ενεργοβόρο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Η διάρκεια της ζωής του φτάνει τα 15 έτη, ενώ με τη σωστή συντήρηση μπορεί η λειτουργικότητά του να παραταθεί και στα 30 χρόνια.  


3. Χρησιμοποιήστε έξυπνες συσκευές 

Έξυπνοι θερμοστάτες, έξυπνες βρύσες και πρίζες, έξυπνα συστήματα εξωτερικής και εσωτερικής σκίασης, αλλά και έξυπνες οθόνες χρήσης ενέργειας μειώνουν το κόστος θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού μέχρι και 25%! Στόχος των παραπάνω έξυπνων συσκευών είναι να κάνουν διαρκές monitoring των εν ενεργεία συσκευών και να υπακούουν σε εξατομικευμένα μοντέλα εξοικονόμησης που μπορεί ο χρήστης να ορίσει εξαρχής σύμφωνα με τις ανάγκες του, ώστε να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται κατά το δοκούν. Ως αποτέλεσμα έχουμε τη μάξιμουμ χρήση της απόδοσής τους τη στιγμή που ακριβώς τη θέλουμε χωρίς περιττές σπατάλες ενέργειας 

 

4. Εγκαταστήστε φωτοβολταϊκά  

Με τα φωτοβολταϊκά η ενεργειακή αυτονομία αποκτά την πιο προσιτή, οικονομική και αποδοτική της μορφή. Μέσω του net metering παρέχεται η δυνατότητα για παραγωγή ενέργειας που υπερκαλύπτει τις οικιακές ανάγκες, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες και τις υποδομές μπορείς εσύ ο ίδιος να γίνεις τροφοδότης  του δημόσιου δικτύου, συμψηφίζοντας τυχόν περίσσευμα ενέργειας με σημαντική έκπτωση στον τελικό λογαριασμό ρεύματος 

Όπως είδαμε, λοιπόν, μια κατοικία μπορεί να μπει σε ρόλο εξοικονόμησης υιοθετώντας πρακτικές που αφορούν τις καθημερινές λειτουργίες του σπιτιού και αφορούν είτε σε πανεύκολες αντικαταστάσεις είτε σε πιο μελετημένες εγκαταστάσεις και επενδύσεις που εκτός από βραχυπρόθεσμο διαθέτουν χαρακτηριστικά και μακροπρόθεσμου ενεργειακού οφέλους. Και το καλύτερο είναι πως αυτή η μετατροπή μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε νεότερες είτε και σε παλαιότερες κατοικίες, εφόσον σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή τρέχουν πολλά αντίστοιχα προγράμματα επιδότησης που ενισχύουν αυτές τις αλλαγές.  

Στην EnergyIntel μπορούμε να ας βοηθήσουμε να ανακαλύψετε όλους τους τρόπους που μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτή την ενεργειακή αναβάθμιση, εξασφαλίζοντας για εσάς και την οικογένειά σας το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος αλλά και το πιο πράσινο πλεονέκτημα για τον πλανήτη!