Ποια τα πλεονεκτήματα των έξυπνων μετρητών; 

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία του ΑΜR (Automatic Meter Reading) έχει συμβάλλει σημαντικά στη συλλογή χρήσιμων στοιχείων στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, του γκαζιού και του νερού. Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία είμαστε σε θέση να μετράμε σε πραγματικό χρόνο την απόδοση και τη λειτουργία των συγκεκριμένων παροχών, παρεμβαίνοντας έγκαιρα στο κόστος της προβλεπόμενης κατανάλωσης και εξοικονομώντας πολλά περισσότερα χρήματα. Και αυτό σε έναν κόσμο που βλέπει τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται ανεξέλεγκτα, προοικονομεί τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία για τον καταναλωτή.  

Οι έξυπνοι ηλεκτρονικοί μετρητές, που αξιοποιούν την εν λόγω τεχνολογία AMR, καταγράφουν τα στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας μεταφέροντάς τα δεδομένα μέσω ενσύρματο ή ασύρμοτο δίκτυο, κάτι που καταγράφει τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο και στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των συστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο οι προβλέψεις και οι επεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε σε αυτά βασίζονται σε απόλυτα ρεαλιστικά στοιχεία και λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους και τις τυχόν παρεμβάσεις που επηρεάζουν την αποδοτικότητα του συστήματος και τη διανομή της ενέργειας από το δημόσιο στο οικιακό δίκτυο 

Παράλληλα, οι έξυπνοι μετρητές μπορούν να συνδεθούν και πολλά διαφορετικά συστήματα του σπιτιού αλλά και με τους παρόχους ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχουμε συγκεντρωτικά στοιχεία και τον απόλυτο έλεγχο σε έναν μονάχα μετρητή.  

Τρία κομμάτια αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της υποδομής ενός έξυπνου μετρητή: 

  • το τοπικό δίκτυο 
  • το δίκτυο πρόσβασης 
  • το δίκτυο που μεσολαβεί μεταξύ διανομέα-παραλήπτη 

Τα ψηφιακά πάνελ χειρισμού και ελέγχου των έξυπνων μετρητών μπορούν, σε αντίθεση με τους συμβατικούς μετρητές, να μετρήσουν την κατανάλωση ακόμα και ανά μία ώρα, ενώ με τη διασύνδεσή τους με τις υπόλοιπες συσκευές και τα υπόλοιπα δίκτυα, αλλά και την απευθείας μεταβίβαση των στοιχείων στους παρόχους, κάνουν δυνατές τις αποτελεσματικές επεμβάσεις και αλλαγές, τις συγκριτικές αξιολογήσεις ανά περίοδο χρήσης, αλλά και τον απόλυτο έλεγχο στο πού και πώς κατανέμεται η ενέργεια στο δίκτυο. 

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως ένας έξυπνος μετρητής είναι η απόλυτη προσωποποίηση ενός έξυπνου σπιτιού, υπό το πρίσμα της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης για μεγαλύτερη ενεργειακή αποταμίευση. Συγκεντρωτικά, τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει είναι: 

  • Βέλτιστη εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων 
  • Ακρίβεια στις μετρήσεις και αξιοπιστία στην τελική τιμολόγηση της κατανάλωσης 
  • Προστασία του καταναλωτή από τυχόν διαρροές είτε οφείλονται σε σφάλματα του οικιακού είτε του δημόσιου δικτύου 
  • Επιστασία της καταναλωτικής ροής ανά πάσα στιγμή και όχι μόνο στο τέλος μιας καταναλωτικής περιόδου. Δυνατότητα ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ χρήστη και της εταιρίας διανομής, ώστε τυχόν προβλήματα να επιλύονται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στην επικοινωνία 
  • Δυνατότητα διασύνδεσης όλων των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών 
  • Παρακολούθηση της εγκατάστασης και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών, παρέχοντας αντικειμενική πρόσβαση σε δεδομένα όπως συγκριτικά στοιχεία παραγωγής και κατανάλωσης, καιρικές συνθήκες αλλά και online τεχνική υποστήριξη. 

Με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών απαντάμε στο αίτημα για μεγαλύτερη αξιοπιστία, ασφάλεια αλλά και οικονομία στις βασικότερες λειτουργίες του σπιτιού μας που απαιτούν ενέργεια και συνεπάγονται τη δαπάνη πολλών χρημάτων ετησίως. Η έμπειρη ομάδα της EnergyIntel στηρίζει πολύπλευρα τη δυνατότητα να τα έχετε όλα υπό έλεγχο, παρέχοντας στήριξη από την εγκατάσταση, τη διασύνδεση αλλά και το monitoring της άψογης λειτουργίας των ηλεκτρονικών μετρητών, πάντα υπό το πρίσμα των δικών σας εξατομικευμένων αναγκών. Απευθυνθείτε σήμερα σε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο της EnergyIntel και διεκδικήστε με έναν ψηφιακό μετρητή το έξυπνο σπίτι που δικαιούστε!