Νέα χρονιά, νέες ενεργειακές συνήθειες! 3 στόχοι που πρέπει να συμπεριλάβεις στο New Year’s Resolution σου.

Το 2020 ήταν χωρίς αμφιβολία μια απαιτητική χρονιά. Στις τελευταίες του ημέρες εναποθέτουμε τις ελπίδες για πιο χαρμόσυνες ειδήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε τα ξεκινήματα της νέας χρονιάς να πραγματοποιηθούν σε υγιέστερες και ευνοϊκότερες βάσεις. Κι αν κάθε χρόνο στη λίστα των New Year’s Resolutions προσθέταμε στερεότυπες επιθυμίες από… κεκτημένη ταχύτητα, εφέτος είναι βέβαιο πως το κοινό σημείο στις λίστες όλων μας θα είναι η Υγεία.

Το 2021 δεν είναι προδιαγεγραμμένο να περπατήσει στα χνάρια του 2020 και είναι πάντα στο χέρι μας να δομήσουμε ένα πλάνο δράσης που θα μας οδηγήσει ευκολότερα στους στόχους μας. Και φυσικά για να έρθουν νέα αποτελέσματα, οι δράσεις μας πρέπει να αλλάξουν στόχευση και οι συμπεριφορές μας να υιοθετήσουν νέες συνήθειες.

Πέρα από την πανδημία, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ακόμα το σκληρό πρόσωπο της αλόγιστης ενεργειακής κατανάλωσης. Τα ενεργειακά αποθέματα φθίνουν επικίνδυνα και από τις πρώτες αποφάσεις που έχουμε να πάρουμε τη νέα χρονιά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, είναι η αισθητή μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος. Γιατί ένας πράσινος πλανήτης είναι η βασικότερη προϋπόθεση και για τη δημόσια υγεία αλλά και για το ισορροπημένο μέλλον των επόμενων γενιών.

Με όσα ζήσαμε και όσα ζούμε, οι φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες είναι ώρα να γίνουν συνείδηση και να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη. Συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μας. Κάθε μικρό βήμα προστίθεται σε μια μεγάλη αλυσίδα αλλαγής, γι’ αυτό και η εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι και τον ίδιο μας τον εαυτό με τους 3 παρακάτω απλούς στόχους αλλαγής της ενεργειακής μας συμπεριφοράς:

1. Μείωση σπατάλης στα τρόφιμα και κομποστοποίηση

Από το υπολείμματα φαγητού των αναπτυγμένων χωρών δεν είναι υπερβολή να πούμε πως θα μπορούσε να τραφεί ολόκληρος ο πλανήτης. Με τον προσδόκιμο μέσο όρο του παγκόσμιου πληθυσμού να ανέρχεται περίπου στα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050 και τη σπατάλη τροφίμων να παρουσιάζει συνεχή άνοδο, το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο. Αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά, πολύ σύντομα αυτός ο πλανήτης δεν θα μπορεί να μας θρέψει όλους.

Παράλληλα, η μετατροπή τεράστιων εκτάσεων σε χώρους ταφής τόνων απορριμμάτων πληγώνει ανεπανόρθωτα το ανάγλυφο και θέτει σε κίνδυνο την τροφική αλυσίδα. Κανείς δεν θέλει να ζει σε έναν πλανήτη που τα σκουπίδια θα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους. Γι’ αυτόν, λοιπόν, το λόγο αυξάνονται συνεχώς οι φωνές των οργανώσεων που μιλούν για την ανάγκη της μείωσης των απορριμμάτων, την ανακύκλωση αλλά και την κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων που προέρχονται από υπολείμματα φαγητών, χαρτί, αλλά και φύλλα που καθώς διασπώνται εκλύουν μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.

Το 2021 είναι η καταλληλότερη στιγμή να εξοικειωθούμε με την πραγματικότητα και επιλέξουμε την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση για τις ανάγκες του δικού μας σπιτιού, περιορίζοντας τις ποσότητες των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές. Με αυτή την τακτική της σωστής διαχείρισης, της μη σπατάλης και της επαναχρησιμοποίησης θα εξοικονομήσουμε οικολογικούς πόρους αλλά και σημαντικά χρήματα για το νοικοκυριό μας.

2. Συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης και υπεύθυνη ενεργειακή συμπεριφορά μέσα στο σπίτι

Οι συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με διακριτικό σήμα το Α+++, δικαιώνουν την αγορά τους καθώς παρουσιάζουν υψηλές αποδόσεις με το ελάχιστο ενεργειακό αντίτιμο, αφού διαθέτουν αντιστάσεις και συστήματα χαμηλής κατανάλωσης. Προτείνονται κατά κανόνα για όλες τις συσκευές που προορίζονται για ενεργοβόρες οικιακές εργασίες που επαναλαμβάνονται σχεδόν καθημερινά.

Παράλληλα, υιοθετούμε σωστές συμπεριφορές εξοικονόμησης μέσα στο σπίτι, μονώνοντας τα σημεία απώλειας θερμότητας, κατεβάζοντας τη θερμοκρασία της θέρμανσης κατά έναν βαθμό, αποσυνδέοντας από τις πρίζες συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται αλλά και κλείνοντας τους διακόπτες ρεύματος όταν φεύγουμε από κάποιο δωμάτιο. Το καλοκαίρι προτιμάμε ανεμιστήρες αντί για κλιματιστικά και επενδύουμε στη θωράκιση του σπιτιού με διπλά τζάμια αλλά και έξυπνα συστήματα εξωτερικής σκίασης, καθώς θα κρατήσουν τις καιρικές συνθήκες μακριά από το εσωτερικό του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο μειώνουμε την ενέργεια που δαπανάται στη θέρμανση ή την ψύξη αλλά ανακουφίζουμε κατά πολύ και το πορτοφόλι μας.

3. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται… Smart!

Αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επωφεληθούμε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην καθημερινή μας πρακτική. Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη με την υπέρμετρη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καλεί για την υιοθέτηση πρακτικών που επωφελούνται από τις εναλλακτικές και καθαρότερες πηγές ενέργειας, όπως την ηλιακή.

Με τα συστήματα Smart Energy είναι δυνατή η διασύνδεση πολύπλοκων δικτύων που χρησιμοποιούν ηλιακά πάνελ, ενώ η τεχνολογία smartmonitoring βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατός ο άμεσος έλεγχος του δικτύου, ώστε να αξιολογείται η αποδοτικότητά του ανά πάσα στιγμή και να επιφέρονται έγκαιρες και επάλληλες αναβαθμίσεις στο σύστημα.

Η έμπειρη ομάδα της EnergyIntel διαθέτει μια εκτενή και εμπεριστατωμένη γνώση πάνω στα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα στο δικό σας σπίτι. Με μηδενικό κόστος συντήρησης, πολλαπλές επιλογές συνδεσιμότητας και αποθήκευσης αλλά και αθόρυβη λειτουργία, φροντίζουν να νοικοκυρέψουν τα έξοδά σας και να σας βάλουν στο νέο έτος με το δεξί!

Η νέα χρονιά ας είναι αυτή που θα κάνει την πραγματική διαφορά στην εξοικονόμηση των ενεργειακών πόρων του πλανήτη μας. Και σε αυτόν το σκοπό, μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι. Καλή χρονιά, με πολλά αποθέματα αληθινής αγάπης και με πραγματική εξοικονόμηση… ενέργειας σε όσα χαράζουν το χαμόγελο στα πρόσωπά μας!