Κλιματολογικές προκλήσεις και πράσινες επικερδείς επιχειρηματικές ευκαιρίες

Στις 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 11ο Nicosia Economic Congress, που συνδιοργάνωσαν και παρουσίασαν η Ελληνική Τράπεζα, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και το περιοδικό GOLD. Ως ένα από το σημαντικότερα και πλέον προβεβλημένα οικονομικά fora, το εν λόγω συνέδριο αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την πόλη της Λευκωσίας και την Κύπρο όσο και το διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι.

Σε μια συνάντηση που ένωσε διαδικτυακά πάνω από 700 εξέχοντα στελέχη της κυπριακής οικονομίας, είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν πάνω στις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις και δυνατότητες επιφανή μέλη της τοπικής και διεθνούς αγοράς, διακεκριμένοι οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί, αλλά και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής του τόπου. Με τη σειρά της, η CEO της εταιρείας μας, Ευγενία Ηροδότου, είχε την τιμή να παρευρεθεί στο συνέδριο ως μία από τους βασικούς ομιλητές.

Αντικείμενο της ομιλίας της αποτελέσαν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδίδονται στην παρούσα οικονομική συγκυρία και υπό το πρίσμα της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε., δημιουργώντας ένα βιώσιμο πλέγμα δυνατοτήτων που αξιοποιούν, προβάλλουν και ενισχύουν την ενεργειακή αυτοτέλεια και δίνουν έρεισμα για την καινοτομία, την έρευνα και την επέκταση των Α.Π.Ε. Με στόχο τη στοχευμένη πράσινη δράση αλλά και τη συνεπή κερδοφορία μέσα σε ένα υγιές ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η ομιλία της κας Ηροδότου εστίασε στις κλιματολογικές προκλήσεις, αλλά και στις ευκαιρίες αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ως απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για την ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας ως μέτρο αποκατάστασης της υγιούς οικονομικής δραστηριότητας αλλά και ως μέσο προσέγγισης νέων σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίες καίριες τομές που αφορούν σε κεφαλαιώδεις τομείς όπως τη ναυτιλία, τη διαχείριση αποβλήτων αλλά και τον τουρισμό, αν θέλουμε με σταθερά βήματα να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα.

Με το μοναδικό προνόμιο της άφθονης ηλιακής κάλυψης όλον το χρόνο που διαθέτει η Κύπρος, είναι βασικό να επενδύσουμε άμεσα και συντριπτικά στις Α.Π.Ε. και ειδικότερα στην ηλιακή ενέργεια. Παράλληλα, η κα Ηροδότου υπογράμμισε το ρόλο της EnergyIntel σε αυτή την προσπάθεια, η οποία με εμπειρία δραστηριοποίησης και τεχνογνωσία άνω των 15 ετών, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά με πρωτοπόρες αλλά και δοκιμασμένης αποτελεσματικότητας λύσεις που καθιστούν τη θερμική αποθήκευση από τον ήλιο μια προσιτήβιώσιμη και οικονομική λύση, αντιμετωπίζοντας τόσο τις οικιακές, επαγγελματικές ανάγκες όσο και τη ζήτηση ενέργειας για τις μεταφορές.

Η κα Ηροδότου έκλεισε την ομιλία της αναφέροντας πως το παράδειγμα της Κύπρου μπορεί να είναι μονάχα η αρχή, ώστε, καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, οι κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις μπορούν να αποκαλύψουν επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες για την πράσινη ενέργεια.

Το μέλλον της ανθρωπότητας κοιτά όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση των Α.Π.Ε. και μέσα από την ενεργητική υποστήριξη, τη συνεργασία, αλλά και την κατάλληλη εκπαίδευση, στόχος είναι να δοθούν τα επαρκή κίνητρα προκειμένου να υιοθετηθούν λύσεις που σέβονται τον άνθρωπο και είναι απόλυτα εναρμονισμένες προς τις ανάγκες του αλλά και το περιβάλλον.

Πιστή σε αυτό το όραμα, σύσσωμη η ομάδα της EnergyIntel δίνει το βροντερό «παρών» σε αυτή την κρίσιμη αλλαγή νοοτροπίας αλλά και πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, διαθέτοντας τα πλέον σύγχρονα συστήματα αξιοποίησης Α.Π.Ε. Γι’ αυτόν το λόγο μπορεί να εγγυηθεί την αρτιότερη εγκατάσταση, την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και τη θεαματική αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης, καλώντας κάθε ιδιώτη ή επιχείρηση να επικοινωνήσει με την EnergyIntel για να προχωρήσει με ασφάλεια στην εγκατάσταση αυτών των συστημάτων αλλά και την αντικατάσταση των παραδοσιακών μορφών ενεργειακής τροφοδότησης προς όφελος όλου του πλανήτη.