Κλιματική αλλαγή: Είναι τα φωτοβολταϊκά η απάντηση για έναν μακροβιότερο πλανήτη;

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Με συνέπειες που δείχνουν ήδη τα… δόντια τους, νωρίτερα από όσο πιστεύαμε, οι πολιτικές προς την αντιστροφή των δυσμενών επιπτώσεων, οφείλουν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη άμεσα.

Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ο κόσμος μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο καλείται να απαντήσει γρήγορα και αποτελεσματικά υιοθετώντας πρακτικές που όχι μόνο δεν εξαντλούν άλλο τα οριακά ενεργειακά αποθέματα του πλανήτη, αλλά αφήνουν και χώρο στην ανανέωση και την αναπλήρωση των φυσικών αυτών πόρων.

Με αυτά στο μυαλό, οδηγούμαστε όλο και πιο αποφασιστικά στην αποστασιοποίηση της εκμετάλλευσης των ορυκτών καυσίμων, κοιτάζοντας παράλληλα σταθερά και με σιγουριά στην αξιοποίηση των Α.Π.Ε. και κυρίως την ηλιακή ενέργεια. Είναι, όμως, τα φωτοβολταϊκά η απάντηση για την μακροημέρευση του πλανήτη; Κι αν ναι, σε τι ποσοστό πρέπει να διεισδύσουν στην αγορά ενέργειας, ώστε να αναστρέψουν 180 μοίρες το σενάριο μιας ενδε­χόμενης ενεργειακής δυστοπίας στο άμεσο μέλλον;

1. Αύξηση εκπομπών άνθρακα

Τα 3Rs “reduce-reuse-recycle” αποτελούν τη διεθνή συνθήκη που καλούνται να μεταφέρουν στην πραγματικότητά τους τόσο οι πολίτες όσο και οι κυβερνήσεις, αναπτύσσοντας δυναμικά προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, ελέγχου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις μετακινήσεις, και εξοικονομώ­ντας, σύμφωνα με μελέτες, περί τους 2,4 τόνους άνθρακα σε ετήσια βάση!

Σημα­ντική ενεργειακή αποταμίευση χωρίς δεύτερη σκέψη, αν αναλογιστεί κανείς πως οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα έχουν φέρει το φαινόμενο του θερμο­κηπίου στην πλέον οριακή του μορφή. Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αναγάγει τις τιμές του άνθρακα σε σημείο που πλέον κρίνεται εν αμφιβόλω η ίδια η βιω­σιμότητα του πλανήτη στα επόμενα 50 χρόνια! Οι αυξημένες αυτές τιμές επη­ρεάζουν δραματικά το κλίμα, κάτι που παρατηρούμε καθημερινά μέσα από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, την αύξηση της στάθμης της θάλασ­σας και τη σταδιακή ανισορροπία στο ζωικό κεφάλαιο και όλους τους βιοπλη­θυσμούς του πλανήτη.

2. Μέχρι πότε πρέπει, όμως, να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα;

Οι στόχοι για μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, προϋποθέτουν την άμεση εξάλειψη των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Οτιδήποτε άλλο από την πλήρη εκμηδένιση αυτών των εκπομπών θα είναι μια μάταιη προσπάθεια. Παρόλο λοιπόν που οι διεθνείς συμβάσεις για το κλίμα έχουν θέσει ως όριο το έτος 2050, οι επιστήμονες ανησυχούν πως αυτή η διαδι­κασία θα έπρεπε να έχει ήδη εκκινήσει. Μονάχα το 2019 οι συνολικές εκπομπές άγγιξαν τους 40Gt CO2, κάτι που κάνει πολύ δυσοίωνο το μέλλον ως προς τα αποθέματα που απομένουν για τις υπόλοιπες χρονιές, μιας και αυτά υπολογίζο­νται στους περίπου 200 Gt -στην καλύτερη πρόβλεψη. Με αυτή την προοπτική το 2050 φαντάζει ουτοπικό και οι περισσότεροι επιστήμονες κρούουν τον κώ­δωνα του συναγερμού πως μέχρι το 2025 πρέπει να έχουμε αλλάξει ριζικά ενεργειακές συνήθειες και να πάψουμε εντελώς να καίμε ορυκτά καύσιμα. Ο χρόνος δεν είναι καθόλου με το μέρος μας.

3. Ας μιλήσουμε για την ηλιακή ενέργεια

Σε αυτό το πλαίσιο η αθρόα χρήση της ηλιακής ενέργειας και των Α.Π.Ε. γενικά προσθέτει το δικό της σημαντικό αποτύπωμα στην εξισορρόπηση αυτής της ανεξέλεγκτης αύξησης του ποσοστού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η αποτελεσματικότητά της οφείλεται τόσο στην πρακτική αξιοποίησης μιας καθαρής πηγής ενέργειας που δεν εκπέμπει αέρια, όσο και στο ότι μπορεί να υιοθετηθεί σε ευρεία κλίμακα τόσο από τις επιχειρήσεις, τις κρατικές δομές αλλά και τα νοικοκυριά!

Με απλά μαθηματικά δεδομένα. Ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί με την εγκατάσταση ενός συστήματος χωρητικότητας 6,6 kW περίπου μπορεί να παράγει περί τις 11,046 kWh καθαρής ενέργειας κάθε χρόνο, ποσό που υπερκαλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες και αποτρέπει παράλληλα την εκπομπή περίπου 9,5 τόνων βλαβερού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Δουλειά ισάξια με το φιλτράρισμα που πραγματοποιούν 35 δέντρα!

4. Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης να παράγουν μαζικά την ηλιακή ενέργεια, διανέμοντάς τη σωστά και δίκαια στο αστικό δίκτυο ανάλογα με τις ανάγκες και τον πληθυσμό. Η κινεζική επαρχία Ανχούεϊ διαθέτει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο, χωρητικότητας παραγωγής 60 GW σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που παγκοσμίως η συνολική χωρητικότητα αντίστοιχων εγκαταστάσεων δεν ξεπερνά τα 200 GW. Το δυστυχές είναι πως η αύξηση αυτών των πάρκων δεν προχωρά όσο γρήγορα χρειαζόμαστε, μιας και υπολογίζεται πως μέχρι το 2024 μονάχα 400 GW ετήσιας παραγωγής θα μπορούν να είναι αξιοποιήσιμα ανά τον κόσμο.

Για να μπορέσουμε να έχουμε αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα με την ηλιακή ενέργεια κατά τα 2/3 μέχρι το 2035, χρειαζόμαστε ακόμα 62.000 GW από αντίστοιχα φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία πρέπει να έχουν εγκαθίστανται κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2035 προσφέροντας κάθε χρόνο από 6.200 GW το καθένα. Είναι σαφές, λοιπόν, πως ο παρών προγραμματισμός πρέπει να αναθεωρηθεί. Χρειαζόμαστε περίπου άλλα 100 φωτοβολταϊκά πάρκα ιδίου μεγέθους και παραγωγής με αυτό την Ανχούεϊ, με 15 από αυτά (τουλάχιστον) να βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Αν θέλουμε να προλάβουμε… τα χειρότερα η στροφή προς την ηλιακή ενέργεια είναι αναπόφευκτη. Όσο ο πλανήτης αλλάζει με γοργό ρυθμό και βάλλεται από την ανθρώπινη πλεονεξία, είναι η κατάλληλη στιγμή να προστατεύσουμε το σπίτι μας στρέφοντας το βλέμμα μας ψηλά στον ενεργειακό γίγαντα που λέγεται ήλιος!

Με σεβασμό στο περιβάλλον και χρέος προς τις γενιές που έρχονται χτίζουμε στο παρόν ένα καλύτερο και πιο πράσινο μέλλον. Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, η EnergyIntel απευθύνει κάλεσμα σε όλους όσοι νοιάζονται για την αειφορία του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, έγκαιρα και υπεύθυνα δράση, ώστε να γίνει η ηλιακή ενέργεια ο αποκλειστικός ενεργειοδότης μας τα επόμενα χρόνια.

Επικοινωνήστε σήμερα με την έμπειρη ομάδα μας και εκπονήστε το δικό σας εξατομικευμένο πλάνο για να γίνετε κι εσείς ένας πολύ σημαντικός κρίκος σε αυτή τη ζωτικής σημασίας προσπάθεια!