Όσο η θερμοκρασία ακολουθεί ανοδική πορεία και το καλοκαίρι πλησιάζει, τόσο η ανάγκη για τον κλιματισμό και την ψύξη του σπιτιού γίνεται πιο μεγάλη. Πλησιάζει, λοιπόν, μια εποχή που το χέρι μοιραία αναμένεται να μπει βαθιά στην τσέπη.
Είναι, πράγματι, ανάγκη όμως να γίνεται έτσι, ειδικά σε μια χώρα σαν τη δική μας που δέχεται το χάδι του ήλιου απλόχερα σχεδόν όλον το χρόνο;
Οι τεράστιοι λογαριασμοί για το ρεύμα, αλλά και το πετρέλαιο το χειμώνα για τη θέρμανση, αποτελούν την ιδανικότερη αφορμή για να αλλάξουμε νοοτροπία στον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να ζεσταίνουμε και να ψύχουμε τους χώρους μας. Η δύναμη του ήλιου είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος για να εξοικονομήσουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους για το περιβάλλον αλλά και χρήματα.
Τα συμβατικά κλιματιστικά αποδεικνύονται εξαιρετικά ενεργοβόρα, γι’ αυτό όλο και περισσότερα νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις εξοικειώνονται σήμερα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενημερώνονται ειδικά για τα οφέλη της εγκατάστασης και χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Τι είναι, όμως, ακριβώς η ηλιακή ενέργεια και με ποιο τρόπο μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακός τροφοδότης; Παρόλο που ως πηγή ενέργειας, ο ήλιος είναι γνωστός από τις αρχές του 19ου αιώνα, τα πρώτα ηλιακά πάνελ δημιουργήθηκαν αρκετά αργότερα. Στις μέρες μας η προηγμένη τεχνολογία τους έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μιλάμε για τη φωτοβολταϊκή επανάσταση. Τα ηλιακά πάνελ κάνοντας άψογη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω της φωτοβολταϊκής ανάκλασης, ενισχύουν την κίνηση των ηλεκτρονίων που περιέχονται μέσα τους, παράγοντας με αυτόν τον τρόπο ηλεκτρισμό που μέσω μετασχηματιστών λαμβάνει την καταναλώσιμη μορφή του.
Η αποδοτικότητα ενός φωτοβολταϊκού δικτύου είναι σταθερή και δεν επηρεάζεται ακόμα και από τις λιγότερο ηλιόλουστες μέρες, γεγονός που συνεπάγεται την απρόσκοπτη παροχή ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Είναι βέβαια σαφές πως ο προσανατολισμός της τοποθέτησης παίζει αποφασιστικό ρόλο στο ποσοστό ηλιακής ενέργειας που απορροφούν οι ηλιακοί δέκτες των πάνελ.
Η εφαρμογή των φωτοβολταϊκών δεν ενέχει πρακτικές αλλαγές στην καθημερινή σύλληψη της έννοιας της ενέργειας, όπως την αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές. Είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και χρησιμοποιείται ακριβώς όπως και η ενέργεια που προέρχεται από τον άνθρακα ή το πετρέλαιο, με μια μεγάλη διαφοροποίηση. Δεν περιέχει ίχνος ζημιογόνου περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθώς προέρχεται από μια καθαρή και δυνητικά ανεξάντλητη πηγή, τον ήλιο.
Επί της ουσίας με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών μπορούμε να αποχαιρετίσουμε οριστικά πάγιες βλαπτικές ανθρώπινες επεμβάσεις στο περιβάλλον, όπως δαπανηρές εξορύξεις, μείωση των ορυκτών ενεργειακών αποθεμάτων, μόλυνση και καταστροφή οικοσυστημάτων κατά την επεξεργασία ενεργειακών μορφών όπως άνθρακα ή λιγνίτη.
Παράλληλα, μιλάμε για συγκριτικά πλεονεκτήματα που αναφέρονται και στην εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς με την ηλιακή ενέργεια μπορούμε να επιτύχουμε κατά μεγάλο ποσοστό ενεργειακή αυτονομία που… εξαργυρώνεται στους αισθητά μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ενίσχυση της αξίας του ακινήτου και χαμηλό κόστος συντήρησης του Φ/Β συστήματος, κάνουμε λόγο ακόμα και για μια εφ’ όρου ζωής ενεργειακή επιλογή.
Σήμερα, τα κίνητρα που δίνονται σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο για την υιοθέτηση των φωτοβολταϊκών χρήσεων ως κύρια ενεργειακά συστήματα, δεν είναι αμελητέα. Πολύ πρόσφατα, ανακοινώθηκαν τα νέα επιχορηγούμενα προγράμματα Εξοικονομώ & Αναβαθμίζω που σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στοχεύουν στο να παρακινήσουν τον μέσο καταναλωτή να πιστέψει και να επενδύσει με μειωμένη επιβάρυνση στη δύναμη της ηλιακής αναβάθμισης.
Η έμπειρη ομάδα της EnergyIntel συντελεί καθημερινά στην αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης και τη βιοκλιματική συμπεριφορά κάθε χώρου, εκπονώντας μελέτες φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που ταιριάζουν σε κάθε προϋπολογισμό και ανάγκη. Εργαζόμαστε με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελούμε, έτσι, μια ηγέτιδα δύναμη, με καταξιωμένη τεχνογνωσία και εξελισσόμενη δυναμική, διατηρώντας ακέραιο το όραμά μας για έναν πλανήτη πιο πράσινο, αλλά και μια διανομή ενέργειας δίκαιη και προσιτή από όλους.