Γυναίκα Σημαίνει Εξέλιξη & Προσαρμοστικότητα

Γυναίκα. Μία λέξη με πολλές σημασίες, αλλά και πολλούς ρόλους: μητέρες, κόρες, μαθήτριες, σπουδάστριες, εργαζόμενες, επαγγελματίες και πολλά άλλα…  

Η γυναικεία φύση είναι ακούραστη: εξελίσσεται και προσαρμόζεται συνεχώς, κερδίζοντας με αγώνα και υπομονή τη θέση που δικαιωματικά της ανήκει.   

Η Ημέρα της Γυναίκας δεν πρέπει να είναι απλά μια γιορτή, αλλά και μια υπενθύμιση ότι η γυναίκα μπορεί να κάνει τα πάντα: να προχωρήσει μπροστά ή και να κάνει πίσω όπου χρειάζεται. Να ζήσει μόνη ή να δώσει τέλος στη μοναξιά, να αναλάβει μια θέση ισχύος ή να παραιτηθεί από αυτή, θέλοντας να κάνει κάτι διαφορετικό στη ζωή της.    

Αυτό για εμάς σημαίνει Γυναίκα: προσαρμοστικότητα. Και η προσαρμοστικότητα είναι εφικτή μόνο όταν συνδυάζεται με ανεξαρτησία.  

Το Μέλλον της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Έχοντας στον νου τη γυναίκα του σήμερα αλλά ατενίζοντας με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα τη γυναίκα του αύριο, η Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών – Επαγγελματιών Λευκωσίας οργάνωσε εκδήλωση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κύπρο, με θέμα «Δημιουργώντας το Αύριο για τη Γυναίκα», που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου, στα Κεντρικά Γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν τρεις γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η CEO της EnergyIntel Services Ltd Ευγενία Ηροδότου, η μόνη CEO στον κλάδο της ενέργειας στην Κύπρο.

Οι συμμετέχοντας στην εκδήλωση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ενώ έχει γίνει σημαντική πρόοδος στον τομέα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η σύγχρονη γυναίκα —αλλά και η κοινωνία ευρύτερα— πρέπει να εξακολουθήσει να εκδηλώνει δυναμισμό και απέχθεια σε στερεότυπα που υποδεικνύουν συγκεκριμένους ρόλους και θέσεις για τις γυναίκες, απενοχοποιώντας όσες τολμούν και αμφισβητούν τις κοινωνικές αυτές συμβάσεις. Η γυναίκα του 2023 είναι ελεύθερη να διεκδικήσει, να ζήσει και να διαμορφώσει το μέλλον της όπως το ονειρεύεται. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Ευγενία Ηροδότου συνόψισε το δικό της όραμα για το μέλλον της γυναικείας επιχειρηματικότητας, λέγοντας: «Με δυσκολεύουν οι χαρακτηρισμοί και οι γενικεύσεις, γιατί βρίσκω τον κάθε άνθρωπο μοναδικά ιδιαίτερο. Ο τόπος, το παρελθόν, η οικογένεια, η παιδεία, όλα αυτά είναι στοιχεία πολύ διαφορετικά για τον καθένα. Αν κληθώ να δώσω κάποιους χαρακτηρισμούς, ελπίζω η γυναίκα του 2023 να είναι υγιής, ελεύθερη, αυτόνομη, δυνατή, στοργική, ανθρώπινη, γεμάτη πάθος γι’ αυτά που επιθυμεί.»  

Σε έναν ανδροκρατούμενο επιχειρηματικό κόσμο, οι γυναίκες προσπαθούν καθημερινά να αποδείξουν τη δύναμή τους σε κάθε επιχειρηματικό κλάδο.  

Η EnergyIntel στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά τον αγώνα τους, αναγνωρίζοντας παράλληλα την τεράστια συμβολή τους στην πρόοδο της ανθρωπότητας σε κάθε επαγγελματικό, πολιτισμικό και κοινωνικό τομέα.