Φωτοβολταϊκά συστήματα: καταρρίπτουμε τους 8 πιο συχνούς μύθους

Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας έχουν αυξήσει θεαματικά τη δημοτικότητά τους τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γίνονται κοινωνοί των ευεργετικών αποτελεσμάτων και της υψηλής ενεργειακής απόδοσης που διαθέτει η αξιοποίηση πανίσχυρων ενεργειακών πόρων όπως του ήλιου.

Παρόλο, λοιπόν, που η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων έχει εξοικειωθεί με βασικές έννοιες όπως “φωτοβολταϊκά συστήματα“, “φωτοβολταϊκά πάρκα”, “πάνελ μετατροπής”, η σταδιακή εισχώρησή τους σε όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς μοιραία ακολουθείται και από κάποιες παρανοήσεις σχετικά με τον πραγματικό ρόλο και τον αντίκτυπό τους.

Σκοπός αυτού του άρθρου, λοιπόν, είναι να διαφωτίσει κάποιες πτυχές που ίσως κάνουν κάποιους να διστάζουν σχετικά με την εκτεταμένη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην καθημερινή πρακτική. Αποσαφηνίζοντας τα πράγματα και ξεχωρίζοντας τους… αστικούς μύθους από την αλήθεια, μπορούμε απροβλημάτιστοι να φέρουμε τον… ήλιο για τα καλά στη ζωή μας!

Μύθος 1: Τα φωτοβολταϊκά  συστήματα είναι ακριβά.

Λάθος: Η άποψη αυτή υποστηρίχτηκε πολύ κατά τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας των φωτοβολταϊκών, όταν οι τεχνικές και τα συστήματα απαιτούσαν νέες εγκαταστάσεις και η τεχνογνωσία δεν ήταν πολύ μεγάλη. Μετά από δεκαετίες στην αγορά πια, τα υλικά και το κόστος ακολουθούν ολοένα και πιο προσιτές τιμές καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες ανταγωνίζονται τις τιμές αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Σήμερα μπορεί κάποιος να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο φωτοβολταϊκό κύκλωμα σε απόλυτα λογική τιμή. Εξάλλου σε πολλές περιπτώσεις η εγκατάσταση και αντικατάσταση τέτοιων συστημάτων βρίσκει και κρατική ενίσχυση μέσα από σχέδια χορηγιών που επιδοτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μύθος 2: Είναι αποδοτικά μόνο σε ηλιοφάνεια.

Λάθος: Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η παρουσία θερμότητας για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός φωτοβολταϊκού συστήματος είναι μεν θεμιτή, αλλά όχι απαραίτητη για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια. Πολλές φορές, μάλιστα, οι αντανακλάσεις του φωτός στο χιόνι βοηθούν τα φωτοβολταϊκά εξίσου αποτελεσματικά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η Γερμανία ηγείται παγκοσμίως στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Γι’ αυτόν το λόγο η ηλιακή ενέργεια μπορεί να δεσμευτεί σε οποιεσδήποτε κλιματικές συνθήκες, πολλώ δε μάλλον σε συνθήκες ολόχρονης λιακάδας όπως αυτές που επικρατούν στο νησί μας.

Μύθος 3: Τα πάνελ προκαλούν αισθητικές παραφωνίες

Λάθος: Τα σύγχρονα συστήματα διαθέτουν εξαιρετική ευελιξία προσαρμογής στις λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες κάθε νοικοκυριού ή επιχείρησης. Με λεπτές γραμμές, καλυμμένες καλωδιώσεις, compact πάνελ και μοντέρνα αντίληψη, έχουν εδώ και πολύ καιρό αποξενωθεί από την εικόνα των πάλαι ποτέ ογκωδέστατων εγκαταστάσεων.

Μύθος 4: Η επένδυση στην ηλιακή ενέργεια κάνει αργή απόσβεση

Λάθος: Με την τιμή της συμβατικής ενέργειας να ποικίλλει από καιρό σε καιρό συντελώντας σε αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, τα ηλιακά πάνελ αξιοποιούν τον πιο σταθερό και δυνητικά ανεξάντλητο ενεργειακό γίγαντα που είναι ο ήλιος. Αυτό σημαίνει στην πράξη πως η απόδοση ενός συστήματος παραμένει σταθερή στο χρόνο και ανεξάρτητη από εξωγενείς παράγοντες. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα αισθητά μειωμένα κόστη συντήρησης, ένα ολοκληρωμένο φωτοβολταϊκό σύστημα υπολογίζεται πως έχει κάνει πλήρη απόσβεση της αρχικής επένδυσής του σε λιγότερα από 5 χρόνια.

Μύθος 5: Τα φωτοβολταϊκά έχουν ανάγκη από χρονοβόρα και κοστοβόρο συντήρηση

Λάθος: Μελετώντας τα στατιστικά από το 2009-2015 παρατηρούμε πως το μέσο κόστος ενός συστήματος έχει μειωθεί κατά 30%, κάτι που σημαίνει πως σήμερα είναι οικονομικότερο να παράγεις ηλεκτρισμό από τον ήλιο παρά από τον λιγνίτη. Σε σχέση με τα έξοδα εγκατάστασης και συντήρησης, όλα έχουν να κάνουν με τον προμηθευτή και την εταιρεία που επιλέγετε για την εγκατάσταση. Τα ίδια τα συστήματα έχουν κατασκευαστεί ώστε να αντέχουν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ διαθέτουν την ευχέρεια των λιγότερο σύνθετων συνδεσμολογιών, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις τίποτα περισσότερο από ένα απλό καθάρισμα των συλλεκτών από καιρό σε καιρό.

Μύθος 6: Η παρουσία φωτοβολταϊκών μέσα σε ένα ακίνητο δυσχεραίνει την πώληση του δεύτερου.

Λάθος: Ισχύει μάλλον ακριβώς το αντίθετο. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτείων (NREL), έδειξαν πως τα σπίτια που διαθέτουν προ-εγκατεστημένα συστήματα φωτοβολταϊκών, πωλούνται μέχρι και 20% περισσότερο από σπίτια που δεν διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Μύθος 7: Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα είναι περίπλοκο ως προς τη σύνδεση και το χειρισμό του

Λάθος: Και εδώ τα πάντα εξαρτώνται από την εμπειρία του κατασκευαστή, προμηθευτή και εγκαταστάτη. Η εταιρεία που θα εμπιστευτείτε οφείλει να έχει τις τεχνικές περγαμηνές αλλά και την ευελιξία να μεταφέρει τις γνώσεις της στον καταναλωτή, απλουστεύοντας, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και την ασφάλεια, τον τρόπο που λειτουργεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Όσο πιο καταρτισμένο και έμπειρο είναι ένα προσωπικό, τόσο πιο εύκολη υπόθεση μοιάζει η εγκατάσταση και η χρήση ενός τέτοιου κυκλώματος. Και αυτό είναι κάτι που μοιράζονται στις μαρτυρίες τους όλοι οι ικανοποιημένοι πελάτες της EnergyIntel.

Μύθος 8: Αφού έχουμε ακόμα απόθεμα ορυκτών καυσίμων, δεν χρειάζεται να επιλέξουμε τον ήλιο.

Λάθος: Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασική προϋπόθεση της αρχής της βιωσιμότητας και της αρχής της αειφορίας πάνω στις οποίες στηρίζει απόλυτα ο πλανήτης μας το μέλλον του. Καθώς τα ορυκτά καύσιμα στερεύουν, οφείλουμε να αναζητήσουμε πιο καθαρές λύσεις, οικονομικά βιώσιμες και επαρκείς για όλον τον αυξανόμενο πληθυσμό της Γης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να γιατρέψουμε οριστικά τις πληγές που ανοίξαμε μετά από τα τόσα χρόνια εξόρυξης του άνθρακα και του πετρελαίου. Πληγές άμεσα συνυφασμένες με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την παγκόσμια μόλυνση και την κλιματική αλλαγή, της οποίας τα ολέθρια αποτελέσματα έχουν μόλις αρχίσει να παίρνουμε μια μικρή (πικρή) γεύση. Στρεφόμαστε προς τον ήλιο, λοιπόν, όσο υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος να αναστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία που έχει λάβει το περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της ανθρώπινης υπερδραστηριότητας.

Στη μετάβαση στη νέα εποχή ενέργειας, η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση είναι το Α και το Ω της εμπιστοσύνης που οφείλουμε να δείξουμε στις νέες ανεξάντλητες προοπτικές που μας δίνει ο ήλιος. Το αξιόπιστο δυναμικό της EnergyIntel δίνει ιδιαίτερη σημασία στη σωστή επικοινωνία του προϊόντος στον καταναλωτή, εκπονώντας εξατομικευμένες μελέτες, παρέχοντας υπεύθυνη υποστήριξη και απαντώντας πάντα σε κάθε απορία του πελάτη όσα χρόνια κι αν περάσουν. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε τον σεβασμό μας προς όσους θέλουν τελικά να αλλάξουν τον κόσμο!