EnergyIntel: Πρωτοπόρος στην ενεργειακή αλλαγή της Κύπρου

Καινοτομία και πρωτοπορία είναι δύο λέξεις που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα της Energy Intel και εφαρμόζονται στην καθημερινότητα της καθώς δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο οποίος τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Σήμερα η υφήλιος πρωτίστως λόγω της περιβαλλοντικής κρίσης και προσφάτως ένεκα της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ατενίζει το μέλλον όχι με την συνηθισμένη αισιοδοξία και με το όραμα ενός κήπου της Εδέμ που θα μας προσφέρει η τεχνολογία, αλλά με την αγωνία της υπαρξιακής κρίσης.

Ο πλανήτης απειλείται, άρα η ίδια η ανθρωπότητα βρίσκεται υπό απειλή. «Το μεγάλο στοίχημα πλέον δεν είναι πως θα κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη αλλά πως μέσω της καινοτομίας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις λύσεις που θα αντιστρέψουν τις πληγές που έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη που μας φιλοξενεί έτσι ώστε να μας ανεχτεί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η CEO της Energy Intel Ευγενία Ηροδότου και συνέχισε: «Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας λειτουργίας της Energy Intel και όλη η δική μας προσπάθεια και ενέργεια, επικεντρώνεται στο να φέρουμε την ενεργειακή αλλαγή στο νησί μας με τρόπο που θα μας οδηγήσει σε απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα τερματίζοντας την φθίνουσα πορεία του περιβάλλοντος μας. Ο κήπος της Εδέμ για μας δεν είναι κάτι που θα υπάρξει στο μέλλον, ζούμε ήδη σε αυτόν και μόνο μέσω των καινοτόμων λύσεων θα μπορέσουμε να τον συντηρήσουμε και να τον κάνουμε πάλι να ανθήσει».

Η Energy Intel Services ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2006 με στόχο να καταστεί ως μία από τις δυνάμεις που θα φέρουν στην Κύπρο τον πολυπόθητο στόχο της αειφόρου ανάπτυξης, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια πολύ δυνατή ομάδα από ανθρώπους που κοιτάζουν μπροστά όχι μόνο μέσω των επιστημονικών τους γνώσεων αλλά κυρίως μέσω το χαρακτήρα και της ψυχοσύνθεση τους. Οι λύσεις που προσφέρει καταλήγουν μεν σε συγκεκριμένα προϊόντα τεχνολογίας αλλά ξεκινούν από εκτεταμένη επιστημονική υποστήριξη. Η εταιρεία παρέχει ηλιακά θερμικά συστήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, υπέρυθρη θέρμανση, έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας καθώς και υπηρεσίες σχεδιασμού, αδειοδότησης, χρηματοδότησης και κατασκευής σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠE.

Σήμερα η ομάδα της EnergyIntel στελεχώνεται από νέους επιστήμονες που εργάζονται με πάθος όραμα και συνεχή αναβάθμιση γνώσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι οι πλέον ειδικοί στον τομέα τους, προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά και τεχνικές λύσεις καθημερινά. Ιδρυτές της Energy Intel Service, η Ευγενία Ηροδότου και ο Μάριος Αλέξανδρου, άνθρωποι ανήσυχοι που αναζητούν νέες ιδέες και τεχνολογικές λύσεις και επιμένουν εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες να τολμούν αυτό που άλλοι θεωρούν αδιανόητο, να θέτουν καθημερινές προκλήσεις, να αμφισβητούνται έτσι ώστε οι ίδιοι και μαζί και η Energy Intel και οι άνθρωποι της να ξεπερνούν τον εαυτό τους.

«Εκτιμάται ότι η κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Κύπρο πρόκειται να διπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται άμεσα η επιτάχυνση διαδικασιών ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και ιδιαίτερα ηλιακών συστημάτων με συνδυασμό αποθήκευσης ενέργειας» είπε η CEO της Energy Intel Ευγενία Ηροδότου και πρόσθεσε, «για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακά ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει να εικοσαπλασιαστεί η συνεισφορά των ηλιακών συστημάτων ΑΠΕ. Στόχος της επιχείρησης, είναι «Να συμβάλει στη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα για τις επιχειρήσεις και να εφαρμόζει κάθε βιώσιμη πρακτική για το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Να είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας του κόσμου, ως αξιόπιστος συνεργάτης αειφόρου ανάπτυξης, δημιουργώντας αξιόλογες κι αποδοτικές ενεργειακές λύσεις ΑΠΕ, που θα παρέχονται πάντοτε με πάθος, εξειδίκευση, ομαδική εργασία και αδιάκοπη εστίαση στην ικανοποίηση των πελατών».

«Από τα όσα εξελίσσονται, αν και απέχει από το επίκεντρο των ενεργειακών, έχει επηρεαστεί και η χώρα μας», ανέφερε με την σειρά του ο COO της Energy Intel Μάριος Αλεξάνδρου τονίζοντας ότι υπάρχει αύξηση στη ζήτηση και στην Κύπρο, αλλά για διαφορετικό λόγο από ό,τι στην Ευρώπη, όπου προσπαθούν να απεξαρτητοποιηθούν από τα ορυκτά καύσιμα. «Η αιτία που ωθεί τους Κύπριους καταναλωτές είναι το κόστος της ενέργειας», ανέφερε, για να προσθέσει:«Για παράδειγμα, ο ηλεκτρισμός στην Κύπρο είναι περίπου στα 38 σεντ την κιλοβατώρα. Ο κυριότερος λόγος που έχουμε τόση αύξηση στο κόστος είναι η τεράστια εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και το συνδεόμενο με αυτά δικαίωμα αγοράς ρύπων».
Ο κ. Αλεξάνδρου εξήγησε σχετικά πως μία χώρα όπως η Γερμανία, όπου το 40% της παραγωγής ενέργειας βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, η επίδραση στο κόστος των καταναλωτών δεν είναι το ίδιο, όπως για την Κύπρο που βασίζεται πάνω από 80% σε ορυκτά καύσιμα. Αύξηση καταγράφεται και στη ζήτηση από πλευράς των επιχειρήσεων, η οποία κατά αναλογία με τα νοικοκυριά είναι πιο υψηλή και αποτυπώνει επίσης σημαντική στροφή σε ΑΠΕ.

«Στα πλαίσια των στόχων και του οράματος της η Energy Intel επενδύει στην ανάπτυξη τεχνολογίας με εφαρμογή σε μεγάλες μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας από τον ήλιο. Στην Κύπρο και σύντομα στο εξωτερικό ήδη βρισκόμαστε στην διαδικασία εγκατάσταση μιας μεγάλης μονάδας, καθιστώντας την EnergyIntel ένα σημαντικό παίκτη της βιομηχανίας ΑΠΕ» κατέληξε η κ.Ηροδότου.