8 συμβουλές για να φορτίσεις μπαταρίες και να φωτίσεις το χαμόγελό σου

Το 2020 μάς αποχαιρέτισε και τα συναισθήματα που άφησε πίσω του είναι ανάμεικτα. Με τον ερχομό του 2021 καλούμαστε να χτίσουμε από την αρχή νέα όνειρα και νέους στόχους.

Η πραγματική αξία των πραγμάτων στη ζωή μας αναθεωρήθηκε με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο, επομένως έχει έρθει η ώρα του απολογισμού. Όλα ξεκινούν, λοιπόν, από όσα αισθανόμαστε. Αν νιώθουμε συνεχώς την έλλειψη, θα γίνουμε η έλλειψη. Τι λέτε, λοιπόν, εφέτος να νιώσουμε την ευγνωμοσύνη; Όσα μένουν στη ζωή μας είναι αυτά που πραγματικά αξίζουν και αυτά για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.

Τα όνειρα χρειάζονται στη ζωή μας, πατώντας πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη καταφέρει. Εφόσον συνειδητοποιήσουμε το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε και αναγνωρίσουμε την αξία του, δεν υπάρχει καμιά εξωτερική συνθήκη που μπορεί να μας σταματήσει. Μπορούμε να ενθαρρύνουμε αυτή τη συναισθηματική ανάταση και την αναπτέρωση του ηθικού μας, υιοθετώντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που κάνουν, όμως σιγά σιγά τη μεγάλη διαφορά. Γιατί μόνο αν το πιστέψουμε, μπορούμε και να το καταφέρουμε.

Φτιάξε, λοιπόν, από σήμερα τα μεγαλύτερα όνειρά σου, φόρτισε τις… μπαταρίες σου με θετική ενέργεια ώστε να φωτίσεις το χαμόγελό σου. Στην προσπάθειά σου αυτή, θα χρειαστείς τα παρακάτω απαραίτητα… συστατικά:

1. Σωστή στοχοθέτηση

Μη μείνεις μονάχα στη New Year’s Resolutions λίστα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν οριστικά τους στόχους που έχουν βάλει στην αρχή του χρόνου, αν δεν τους έχουν καταφέρει μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικά οριοθετημένοι αλλά και πολύ συγκεκριμένοι.

Αυτό που βοηθάει πολύ, επίσης, είναι η καταγραφή τους και όχι η αόριστη προφορική τους απαρίθμηση. Όταν καταγράφουμε σε χαρτί κάτι, είναι σαν να δεσμευόμαστε απέναντι στο χρόνο που διαθέσαμε. Αυτή τη δέσμευση και το όραμα θα μας υπενθυμίζει ο τακτικός επανέλεγχος της λίστας μας. Ιεράρχησε, λοιπόν, σωστά τις προτεραιότητές σου και φτιάξε μια ολοκληρωμένη λίστα με τους επόμενους στόχους σου.

2. Όρισε πρόγραμμα

Κάθε στόχος για να υιοθετηθεί από τον εγκέφαλο, πρέπει να γίνει μέρος της ρουτίνας μας. Δεν έχει νόημα πόσο το θέλεις, αν δεν τηρείς ένα συστηματικό πρόγραμμα με ενέργειες που σε φέρνουν κοντά του. Δημιούργησε, λοιπόν, μια καθημερινότητα που να περιλαμβάνει τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες και επιμέρους συνήθειες για την επίτευξη του στόχου. Και φυσικά μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με λόγια ενθάρρυνσης και αποδοχής, ακόμα κι αν στην αρχή δεν έχεις ξεδιπλώσει όλες σου τις δυνατότητες.

3. Απάντησε στα “γιατί”

Μπορεί η χρονιά που πέρασε να χαρακτηρίστηκε από αποτυχίες ή ελλείψεις που σε στιγμάτισαν. Πριν ετοιμαστείς να γυρίσεις σελίδα, πρέπει όμως να τις αντιμετωπίσεις. Να εξηγήσεις μέσα σου τους λόγους που έγιναν, ώστε να μπορέσεις να τις ξεπεράσεις. Δεν είσαι τα λάθη σου και σίγουρα δεν σε καθορίζουν αν έχεις τη δύναμη να απαντήσεις στα γιατί σου και να αξιοποιήσεις στη μετέπειτα ζωή σου τη γνώση και τη σοφία που πήρες από αυτά.

4. Ζήτα βοήθεια

Βρίσκοντας έναν σύντροφο υπευθυνότητας, όπως λέγεται στο life-coaching, μπορείς να εκμυστηρευτείς τα όνειρά σου σε ένα ασφαλές και μη επικριτικό περιβάλλον. Αυτός ο τρίτος άνθρωπος πρέπει να γνωρίζεις από πρώτο χέρι πως είναι εχέμυθος και έμπιστος, αλλά και πως έχει και τη δύναμη να σε ενθαρρύνει αλλά και να σε επαναφέρει όταν νιώθεις πως ζορίζεσαι ή πως θέλεις να τα παρατήσεις. Η εκμυστήρευση του στόχου σε κάποιον τρίτο μάς κάνει κατά κάποιον τρόπο υπεύθυνους απέναντί του και κρατά το όραμά μας ζωντανό.

5. Κάνε διαλείμματα

Είναι σημαντικό να ξεκινάς με στόχους που διακρίνεις σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους, ώστε να μην απογοητεύεσαι αν δεν τους κατορθώνεις όλους μεμιάς. Είναι απόλυτα εντάξει να θέλεις ακόμα και να παγώσεις έναν στόχο, εφόσον ο χρονικός ορίζοντας που του έχεις δώσει το επιτρέπει. Πολλές φορές χρειαζόμαστε μικρά διαλείμματα από το άγχος του κυνηγητού της επιτυχίας, γι’ αυτό επίτρεψε στον εαυτό σου μικρές διακοπές για απλή χαλάρωση. Είναι το καύσιμο που χρειάζεσαι για να ξαναμπείς στο στίβο ακόμα πιο μαχητικός.

6. Προσοχή στη διατροφή

Είσαι ό,τι καταναλώνεις. Μια ισορροπημένη διατροφή φέρνει σε καλή επικοινωνία το σώμα σου με το πνεύμα σου, ώστε μαζί να συνεργαστούν τέλεια στην καλύτερη επίτευξη των στόχων σου. Το ενδιαφέρον για την καλή σου φυσική κατάσταση αντανακλά το ενδιαφέρον σου για την ίδια τη ζωή και η καλή υγεία είναι συχνά ο ρυθμιστής όχι μόνο της ικανοποιητικής εμφάνισης αλλά και της ανεβασμένης ψυχολογίας μας.

7. Μη συγκρίνεσαι με άλλους

Κανένας μας δεν μοιάζει με τον άλλο και αυτό ισχύει και για τους στόχους μας. Είναι τόσο μοναδικοί όσο εμείς οι ίδιοι. Ακόμα και τον ίδιο ακριβώς στόχο δύο διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να τον καταφέρουν σε διαφορετικό χρόνο. Γι’ αυτό, λοιπόν, οι συγκρίσεις μονάχα πίσω μπορούν να σε πάνε, γιατί συνήθως τις διαλέγουμε ως προφάσεις όταν είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Έχε τα σωστά πρότυπα ως οδηγούς, ανθρώπους που τα έχουν καταφέρει, αλλά μην ταυτίζεσαι με το παράδειγμά τους. Ακολούθησε τον δικό σου δρόμο, μέσα από τις δικές σου αποτυχίες και επιτυχίες, που μαθηματικά θα σε φέρνουν όλο και πιο κοντά σε αυτό που ονειρεύεσαι.

8. Συνέχισε να κάνεις όνειρα

Μην ενδίδεις στην απαισιοδοξία. Μπορεί να πέρασαν δύσκολα οι τελευταίοι μήνες, όμως, η ελπίδα είναι ζυμωμένη με την ανθρώπινη φύση. Όσες φορές κι αν πέσουμε, πάντα το ένστικτό μας θα μας οδηγεί στο να ξανασηκωθούμε. Κρατήσου, λοιπόν, από τα όνειρά σου και μη φοβάσαι αν αποτύχεις. Δούλεψε με αγάπη και ενσυναίσθηση και άντλησε δύναμη μέσα από την πίστη πως μπορείς να γεμίσεις τις συναισθηματικές αποθήκες σου με ενέργεια και να φωτίσεις ξανά το χαμόγελό σου.

Το όραμα της εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης της EnergyIntel εγκολπώνει όλα τα παραπάνω και πιστεύει σε έναν καλύτερο κόσμο που συντίθεται από τα μεγάλα ή μικρά όνειρά όλων μας. Αυτό που ονειρεύεσαι, μπορεί να αλλάξει όχι μόνο τη δική σου ζωή αλλά και των άλλων. Κανένα όνειρο δεν πάει χαμένο και κανένας σκοπός δεν είναι μάταιος. Παρακολούθησε το σχετικό βίντεο που ετοιμάσαμε και πάρε την κατάλληλη έμπνευση για να δώσεις ζωή στα δικά σου όνειρα που θα φορτίσουν τις μπαταρίες σου, θα χαρίσουν ξανά στο πρόσωπό σου ένα φωτεινό χαμόγελο και θα σε πείσουν να μην τα παρατήσεις ποτέ.

 

Όσο απαιτητικές κι αν είναι οι προκλήσεις τριγύρω μας, η αλλαγή είναι πάντα μια υπόθεση που ξεκινά από μέσα μας. Πιστεύοντας στη δύναμη που έχουμε, τώρα είναι η στιγμή να περπατήσουμε με πίστη στα νέα μονοπάτια του καινούριου έτους. Χωρίς τα βαρίδια των προηγούμενων άσχημων εμπειριών, μπορούμε να κάνουμε το 2021 τη δική μας χρονιά!

Εσύ, λοιπόν, τι ονειρεύεσαι; #whatyoudreamabout