6 έξυπνα tips που μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα και αυξάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας

Κλιματική αλλαγή και μείωση των εκπομπών άνθρακα βρίσκονται ισομερώς στο προσκήνιο με στόχο την ουσιαστική απάντηση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Με τη μετάβαση σε νέα ενεργειακά μοντέλα να αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ζητούμενο, η μείωση του ανθρώπινου ενεργειακού αποτυπώματος αποτελεί υποχρέωση σε ιδιωτικό και διακρατικό επίπεδο προκειμένου να εξοικονομηθούν τα υπάρχοντα υπερπολύτιμα ενεργειακά αποθέματα.

Η μείωση των εκπομπών άνθρακα σχετίζεται άμεσα με την αποτελεσματική ενεργειακή αποταμίευση. Για να είναι αποδοτική, λοιπόν, το ενεργειακό προφίλ αλλά και η διαχείριση των συσκευών που χρησιμοποιούμε πρέπει να συνίστανται από εύκολες και έξυπνες εφαρμογές που εγκαινιάζουν και διευρύνουν τις δυνατότητες για χαμηλότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα αλλά και λιγότερες χρήσεις ορυκτών καυσίμων.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αφομοιώσουμε καλύτερα αυτές τις φιλικότερες προς τον πλανήτη πολιτικές μέσα από απλές και καθημερινές χρήσεις;

1. Παρακολούθηση ενέργειας από ένα αξιόπιστα σύστημα που παρακολουθεί τη συνολική ροή των συσκευών real time, ώστε να μπορούμε έγκαιρα να αντιληφθούμε πού γίνεται η σπατάλη ή αν υπάρχουν διαρροές. Με το σύστημα Smart Energy Management της EnergyIntel και τον μετρητή Smappee μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο όλων των ενεργοβόρων συσκευών/εγκαταστάσεων στο σπίτι, έτσι ώστε να παρακολουθούμε με ευκολία και να συγκρίνουμε την αποδοτικότητά τους.

2. Μέσα από τη θερμομόνωση των εξωτερικών τοιχίων (θερμοπρόσοψη) και της ταράτσας μπορούμε να επιτύχουμε μια εσωτερική θερμοκρασία ομοιόμορφη και σταθερή, με αποτέλεσμα να μη χρειαζόμαστε υπερκατανάλωση στα μέσα ψύξης ή θέρμανσης.

3. Μεγάλο ρόλο διαδραματίζει ο τρόπος που επιλέγουμε να θερμάνουμε τους χώρους του σπιτιού ή του γραφείου. Ανάλογα με τη θερμιδική του απόδοση και τα τετραγωνικά που καλείται να καλύψει, ένα τέτοιο σύστημα χρειάζεται λιγότερη ή περισσότερη κατανάλωση ενέργειας και ως εκ τούτου επιβαρύνει αντίστοιχα τόσο το περιβάλλον όσο και το πορτοφόλι μας.

Τα συστήματα θέρμανσης υπέρυθρων που προσφέρει η EnergyIntel μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενδοδαπέδια, στην οροφή αλλά και στους τοίχους, διαθέτοντας μεγάλη επιφάνεια ανταλλαγής θερμότητας που ρυθμίζει επαρκώς τη θερμική ενέργεια σε κάθε δωμάτιο και μεγιστοποιεί τη θερμική απορρόφηση του χώρου.

4. Ο τρόπος που παράγεται και διανέμεται η ενέργεια σε ένα οικιακό ή βιομηχανικό δίκτυο σχετίζεται άρρηκτα με την κατανάλωση. Οι συμβατικές μορφές αποδεικνύονται εξαιρετικά ενεργοβόρες για αυτό και στις πλέον συνηθισμένες λειτουργίες ενός σπιτιού επιβάλλεται η υιοθέτηση μιας πολύ πιο οικονομικής λύσης. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ συμβάλλουν στην εξασφάλιση της ποιοτικής και πλήρως αποδοτικής μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, με αποτέλεσμα να χαμηλώνουν την κατανάλωση στις πάγιες ανάγκες φωτισμού των χώρων, κάτι που επιτυγχάνεται απόλυτα με την αλλαγή των παραδοσιακών λαμπτήρων υψηλής κατανάλωσης σε LED.

5. Oι εποχές που μπορούσαμε να αφήνουμε το θερμοσίφωνο ανοιχτό με τις ώρες, έχουν φύγει ανεπιστρεπτί. Η σύγχρονη ανάγκη για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και ζεστό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και αν επικρατούν εκεί έξω, συστήνει τη λύση της εγκατάστασης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ως την πλέον επιβεβλημένη και αποδοτική λύση.

6. Η σταδιακή αντικατάσταση των οικιακών συσκευών με καινούριες που διαθέτουν συστήματα χαμηλότερης κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης αρχίζει να παγιώνεται στη συνείδηση των καταναλωτών, με τις κυβερνήσεις να δίνουν περαιτέρω οικονομικά κίνητρα για αυτή. Παράλληλα, οι νέες αυτές συσκευές διαθέτουν συστήματα έξυπνης ενεργοποίησης και απενεργοποίησης ώστε να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση.

Σε όλα τα παραπάνω η EnergyIntel παρέχει προηγμένες λύσεις που μπορούν να συνδράμουν αποφασιστικά στη μείωση των εκπομπών άνθρακα μέσα από την καθημερινή πρακτική. Η επιτυχημένη και αναγνωρισμένη προσπάθειά μας για λύσεις που συνάδουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής υπηρετώντας παράλληλα πιστά και διαχρονικά το θεμελιώδες όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον, είναι αυτή που μας συνδέει χρόνια τώρα με δυνατούς δεσμούς εμπιστοσύνης τόσο με τους οικιακούς όσο και με τους εταιρικούς πελάτες μας.