5 tips για να κάνετε τα γραφεία της επιχείρησης σας πιο smart ενεργειακά

Ο Αύγουστος αποτελεί σημαντικό μήνα αναδιοργάνωσης για μια επιχείρηση ώστε να μπει αυτή δυναμικά και χωρίς χρονοτριβές στη φθινοπωρινή σεζόν. Νέες συνεργασίες, αναδιάταξη των χώρων, εξοπλισμοί και φρέσκοι στόχοι θέτουν ένα επιχειρηματικό πλάνο που κινείται πιο ευέλικτα αλλά και πιο κερδοφόρα ενόψει ενός πολύ απαιτητικού χειμώνα. Με δεδομένο μάλιστα πως έχει διανυθεί ένα μεγάλο μέρος της χρονιάς, ο Αύγουστος δίνει την ευκαιρία για μια ρεαλιστική αξιολόγηση των τρόπων που χρησιμοποιήθηκαν έως τώρα αλλά, σε αντίθεση με τον Δεκέμβρη, προσφέρει και το εύλογο διάστημα να γίνουν έγκαιρα αλλαγές ώστε να κλείσει το έτος κερδοφόρα.  

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η οργάνωση του γραφείου σε πιο ενεργειακά βιώσιμα πρότυπα αποτελεί μια ματ κίνηση για να εξασφαλίσει η επιχείρηση ενεργειακή εξοικονόμηση, να μειώσει τα κόστη λειτουργίας της αλλά και να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση που ενδυναμώνει την εταιρική κουλτούρα της και την απήχησή της στην ευρύτερη κοινότητα.  

Πώς, όμως, μπορούμε να κάνουμε πιο έξυπνη ενεργειακά την επιχείρησή μας; Χρειάζονται άραγε θυσίες που δεν επιτρέπει ο προϋπολογισμός μας ή απλά μικρές αλλαγές στην καθημερινή επιχειρηματική πρακτική που κάνουν όμως τη μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα και τη συνολική ενεργειακή μας κατανάλωση; 

Παρακάτω σας αναφέρουμε 5 μονάχα πανεύκολα tips που επιβεβαιώνουν πως η μετάβαση στην ενεργειακή βιωσιμότητα είναι πολύ πιο εύκολη και… αθόρυβη από όσο νομίζαμε!

  • Χρησιμοποιήστε εξοπλισμό που δεν καταναλώνει πολλή ενέργεια

Αν χρειάζεστε συχνά εκτυπώσεις, καλό είναι να προτιμήσετε plotter που δεν καταναλώνουν θερμότητα και εξοικονομούν ενέργεια, ενώ και τα πολυμηχανήματα φροντίζουν να εκτελείτε περισσότερες δουλειές με λιγότερους ενεργειακούς πόρους. Παράλληλα, για την κουζίνα του γραφείου ή για τον κλιματισμό των χώρων επενδύστε σε συσκευές ανώτερης ενεργειακής κλάσης λαμβάνοντας υπόψη πάντα κατά την αγορά τους την ενεργειακή τους σήμανση. Με την ίδια λογική, καλό είναι να αντικαταστήσετε και όλες τις λάμπες φωτισμού στο γραφείο με LED χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

  • Αποσυνδέστε ό,τι δεν χρησιμοποιείτε

Πιθανότατα γνωρίζετε πως τα ηλεκτρικά μηχανήματα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούνται από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές. Αυτό που ίσως δεν ξέρατε είναι πως ακόμα και κλειστές συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια. Για αυτό και φεύγοντας από το γραφείο, δεν αρκεί να τις αφήνουμε σε stand-by mode, αλλά πρέπει να τις αποσυνδέουμε τελείως από την πρίζα για να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση. Ακόμα και όταν εργαζόμαστε, όμως, μπορούμε να έχουμε αποσυνδεδεμένες τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε. Έτσι βοηθάμε ουσιαστικά και το περιβάλλον και την τσέπη μας. 

  • Ξεκινήστε τη βιώσιμη εκτύπωση 

Χρειάζεστε, αλήθεια, εκτυπωμένες όλες αυτές τις πληροφορίες που αναζητήσατε στο διαδίκτυο; Πριν εκτυπώσετε κάτι, σκεφτείτε το καλά. Οι πληροφορίες που βρήκατε μπορεί να είναι ελλιπείς ή λανθασμένες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τις ξαναεκτυπώσετε και αυτό σημαίνει περισσότερο χαμένο χαρτί και ενέργεια. Η βιώσιμη εκτύπωση στηρίζεται στην εξοικονόμηση μελάνης αλλά και χαρτιού που χρησιμοποιείται για αυτές τις λειτουργίες. Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, πέρα από τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού, συστήνεται η εκτύπωση και στις δύο όψεις των φύλλων, αλλά και τα επαναχρησιμοποιημένα μελανοδοχεία, που ωστόσο πρέπει να φέρουν πιστοποίηση συμβατότητας, έτσι ώστε να μην βλάψουν το μηχάνημα. Πέρα από αυτά, η βιώσιμη εκτύπωση προκρίνει τη χρήση πολυλειτουργικών εκτυπωτών που προβλέπουν την οικολογική τους διαχείριση από τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους μέχρι τη διακίνηση αλλά και την τελική τους απόρριψη στον κάδο ανακύκλωσης.

  • Προωθήστε μια ψηφιακή προσέγγιση

Η ψηφιοποίηση των αρχείων σας αλλά και των βασικών λειτουργιών της επιχείρησής σας (π.χ. έκδοση τιμολογίων, εκπόνηση προϋπολογισμού, συμβόλαια συνεργατών) εκτός του ότι σας εξασφαλίζει ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτά από οπουδήποτε, οποτεδήποτε, αλλά και πανεύκολη αναζήτηση σε χρόνο ρεκόρ, παρέχει επίσης εγγυήσεις ασφάλειας πως δεν θα τα χάσετε ποτέ ακόμα και αν κάποιος ή κάτι βλάψει την επιχείρησή σας (π.χ. διάρρηξη, φωτιά κ.λπ.) Οι ψηφιακές μορφές εξοικονομούν τόνους χαρτί, ενώ παράλληλα είναι αποδοτικές και επιδέχονται εύκολα αλλαγές και προσθήκες. Με τη χρήση των διαδικτυακών ψηφιακών κολοσσών του storage (όπως Drive ή Dropbox), ολόκληρο το αρχείο μιας σύγχρονης επιχείρησης μπορεί πραγματικά να υφίσταται μονάχα online! Επεξεργαστείτε λοιπόν ηλεκτρονικά τα αρχεία σας ή μετατρέψτε εκτυπωμένα έγγραφα σε ψηφιακά σκανάροντάς τα.

  • Αποφύγετε τα αντικείμενα μίας χρήσης και ανακυκλώστε 

Η ανακύκλωση είναι η θεμέλια λίθος της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Πείτε όχι στα πλαστικά αξεσουάρ γραφείου αλλά και στα ποτήρια, χρησιμοποιώντας αντικείμενα από ανακυκλωμένο χαρτί ή γυαλί. Εγκαταστήστε στο γραφείο ειδικά δοχεία ανακύκλωσης και φροντίστε όλη η γραφική ύλη που δεν χρειάζεστε να καταλήγει στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Προτιμήστε, επίσης, η μεταφορά του καθημερινού σας γεύματος να γίνεται σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία/τσάντες. Μια υφασμάτινη πετσέτα, τέλος, θα σας επιτρέπει να κρατάτε το χώρο σας καθαρό, χωρίς να ξοδεύετε χαρτί.

  • Χρησιμοποιήστε φυτά 

Δεν νοείται σεβασμός στο περιβάλλον χωρίς τον αντίστοιχο σεβασμό προς τα φυτά. Πέρα από το προφανές πως ομορφαίνουν τον χώρο, τα φυτά συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων υγρασίας, δημιουργούν φυσική σκιά σε περιοχές που βάλλονται από τον ήλιο και κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία, μειώνοντας έτσι τη χρήση του κλιματιστικού. Επιλέξτε κάποιο φυτό που εναρμονίζεται με τα χρώματα/φιλοσοφία του γραφείου ή απλά σας εμπνέει, αυξάνοντας έτσι και την αποδοτικότητά σας.   

Η έξυπνη διαχείριση των ενεργειακών συστημάτων μιας επιχείρησης αποτελεί το Α και το Ω σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη της. Με τα κόστη για τις δαπάνες ενέργειας να συνεπάγονται σημαντική περιστολή των δυνατοτήτων μιας επιχείρησης στην αγορά, σήμερα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να βρούμε τρόπους να χαμηλώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα των λειτουργιών της. 

Η έμπειρη ομάδα της EnergyIntel μπορεί να σας συμβουλεύσει για το πώς μπορείτε και εσείς να υιοθετήσετε τις έξυπνες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας που ταιριάζουν στο δικό σας γραφείο, κάνοντας έτσι το καλύτερο ποδαρικό στη νέα σεζόν!