5 λόγοι που η ηλεκτροκίνηση μας οδηγεί στο δρόμο της ενεργειακής ανεξαρτησίας

ενεργειακή ανεξαρτησία αποτελεί πλέον προτεραιότητα στις πολιτικές και περιβαλλοντικές ατζέντες διεθνώς. Με την κλιματική αλλαγή να επιτάσσει ουσιαστικές αλλαγές σε βασικές αρτηρίες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, είναι αναπόφευκτο το μέλλον του πλανήτη να βασίζεται στη βελτίωση της ενεργειακής μας συμπεριφοράς στην καθημερινή πράξη.

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχουν προωθηθεί στρατηγικές προς τη σωστή κατεύθυνση, αποδεικνύοντας πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Με την ενισχυμένη προβολή της σημασίας των Α.Π.Ε. σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι ενεργειακές ανάγκες με τις βέλτιστες και φιλικότερες πηγές ενέργειας, γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό πως η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι ζητούμενο σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ολόκληρη η φιλοσοφία και πρακτική της EnergyIntel στηρίζεται άλλωστε πάνω στη βιωσιμότητα και εφαρμογή αυτής της αρχής.

Στο πλαίσιο εφαρμογών των απίστευτων δυνατοτήτων που παρέχουν σε ευρεία κλίμακα οι Α.Π.Ε. και της σημαντικής μείωσης των περιβαλλοντικών ρύπων, κινείται δυναμικά τα τελευταία χρόνια και η ηλεκτροκίνηση. Η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρουσιάζει θεαματική αύξηση, με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες να μπαίνουν στο παιχνίδι και θέτοντας νέες προοπτικές ασφάλειας που πείθουν όλο και περισσότερους καταναλωτές να τις εμπιστευτούν.

Τα ηλεκτρικά φορτισμένα αυτοκίνητα (ECV) διακρίνονται σε οχήματα πλήρους μπαταρίας (BEV) και υβριδικά, με τα πρώτα να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια αποθηκευμένη σε μια ενσωματωμένη μπαταρία και τα δεύτερα να διαθέτουν υβριδικό κινητήρα που λειτουργεί είτε με βενζίνη/ντίζελ είτε με ηλεκτρικό ρεύμα. Και οι δύο κατηγορίες απαιτούν αντίστοιχες υποδομές επαναφόρτισης προκειμένου να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προδιαγραφές ενεργειακής αυτονομίας.

Ποια είναι, όμως, τα συνολικά οφέλη που προσφέρονται στον καταναλωτή αλλά και στον πλανήτη;

  • Αυτονομία

Η ενεργειακή αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ίσως να ήταν κάτι που προβλημάτιζε στο παρελθόν τους επίδοξους αγοραστές. Τα τελευταία μοντέλα, ωστόσο, διαθέτουν προηγμένα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να προσφέρουν αυτόνομη χιλιομετρική κάλυψη (χωρίς ανάγκη φόρτισης) από 200 έως 500 χλμ.

  • Βιωσιμότητα

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εν είδει μπαταρίας ωφελεί πολύ περισσότερο τη βιωσιμότητα ενός απαλλαγμένου από ρύπους και καυσαέρια πλανήτη. Οι παραδοσιακοί τρόποι μετακίνησης μέσα από βενζινοκίνητα ή ντιζελοκίνητα μεταφορικά μέσα επιβαρύνουν στο πολλαπλάσιο το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα, ενώ το οικολογικό αποτύπωμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένει συγκριτικά πολύ χαμηλότερο.

  • Κόστος

Έχουν ειπωθεί πολλά για το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Παρατηρώντας, ωστόσο, αντικειμενικά τα δεδομένα και συγκρίνοντας τις απαιτήσεις συντήρησης ενός συμβατικού και ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε ένα βάθος χρόνου, αποδεικνύεται πως το δεύτερο απαιτεί μικρότερα έξοδα συντήρησης αλλά και κατανάλωσης, δεδομένης και της σχετικά χαμηλότερης φορολόγησής του.

  • Ικανοποίηση

Η εμπειρία οδήγησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου περιγράφεται από τους οδηγούς ως πιο συναρπαστική, καθώς ο χειρισμός του γίνεται πολύ εύκολα. Παράλληλα, η αίσθηση πως ακολουθούν ένα σαφέστερα πιο eco-friendly μοτίβο οδήγησης είναι εξίσου ανταποδοτική και σε επίπεδο κοινωνικής προσφοράς.

  • Διαθεσιμότητα

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία έχει σηκώσει για τα καλά τα μανίκια και πλέον στην αγορά υπάρχουν επιλογές ηλεκτρικών αυτοκινήτων για όλες τις απαιτήσεις. Αν μέχρι τώρα ψάχνατε να ακουμπήσετε την εμπιστοσύνη σας σε ένα γνωστό brand, θα χαρείτε σαν μάθετε πως σχεδόν όλες οι κορυφαίες εταιρείες αυτοκινήτων διαθέτουν σήμερα αξιόλογες σειρές με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Στην EnergyIntel ενστερνιζόμαστε την ανάγκη να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση ως μια ακόμα καθοριστική κίνηση να… οδηγήσουμε το μέλλον στην ενεργειακή ανεξαρτησία. Αυτός είναι ο δρόμος και επενδύουμε με θέρμη σε έργα που έχουν επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση και διαθέτουν θετικό ενεργειακό πρόσημο μέσα από την αξιοποίησή της.  Ενισχύοντας καινοτόμες ιδέες και σχεδιάζοντας πρωτοπόρα projects που φέρνουν τις Α.Π.Ε. στην πρώτη γραμμή και της ηλεκτροκίνησης, θέτουμε τις βάσεις για την καθολική αποδοχή και διεύρυνσή της σε όλο το φάσμα των συμβατικών μεταφορών.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη βιώσιμη και ηλεκτρική κινητικότητα, κάνουμε λοιπόν την ηλεκτροκίνηση προσιτή σε όλους. Εξελίσσουμε το στόλο των λύσεων που προσφέρουμε με φορτιστές αυτοκινήτων, οδηγώντας με αποφασιστικά και σταθερά βήματα την παγκόσμια πρακτική σε ένα πιο πράσινο, πιο φωτεινό και πιο βιώσιμο μέλλον.