5 λόγοι που η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ξεκινά από το σπίτι

Στην προσπάθεια για έναν πιο πράσινο και βιώσιμο πλανήτη κάθε ενέργεια έχει το δικό της χαρακτηριστικό αποτύπωμα. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα γεγονός με τεράστιες συνέπειες που επεκτείνονται σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά και των οικοσυστημάτων που συνθέτουν τη μοναδική βιοποικιλότητα του πλανήτη. Με τις τρέχουσες εξελίξεις να καλπάζουν, οι κινητοποιήσεις των κοινωνιών οφείλουν να είναι άμεσες και αποτελεσματικές. Από την αποφασιστικότητα που θα δείξουμε τώρα θα καθοριστεί το μέλλον των επόμενων γενιών και αυτό το χρέος φέρει μια ευθύνη που δεν γίνεται να αγνοήσουμε πλέον.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν σταματά στα όρια των κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά αποκτά μια έννοια πιο εσωτερική καθώς απευθύνεται σε όλους αλλά και σε κάθε πολίτη του κόσμου ξεχωριστά. Με τις καθημερινές μας συνήθειες και από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες δραστηριότητες, όλοι μας επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε λιγότερο ή περισσότερο από το περιβάλλον.

Οι παρακάτω συμβουλές αποτελούν από τις πιο διαδεδομένες λύσεις που προτείνονται γιατί συνδυάζουν την πρακτική τους εφαρμογή με την αποτελεσματικότητα. Είναι λύσεις που δεν επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα βοηθούν όχι μόνο στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και χρημάτων.

1. Αλλάζουμε… ενέργεια

Τα ορυκτά καύσιμα στερεύουν και η αλόγιστη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει σε οριακό σημείο τα αποθέματα σε λιγνίτη, άνθρακα και πετρέλαιο. Γι’ αυτόν το λόγο είναι απαραίτητη η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με λυχνίες εξοικονόμησης ενέργειας (LED), αλλά και την μετριοπαθή χρήση των συσκευών στο σπίτι που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση, όπως πλυντήριο, κουζίνα, μηχανήματα ψύξης και θέρμανσης. Αν είναι αναγκαία η χρήση τους, προτιμάμε τη λειτουργία τους τις ώρες που δεν είναι υπερφορτωμένο το δίκτυο και σε κάθε περίπτωση αποσυνδέσουμε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε (δεν είναι αρκετή η stand-by λετουργία τους).

2. Stop στα πλαστικά!

Ο πλανήτης μας κατακλύζεται τις τελευταίες δεκαετίες από τόνους μη βιοδιασπώμενων πλαστικών που στριμώχνονται σε στεριανές ή θαλάσσιες χωματερές. Είναι γεγονός πως η ανθρωπότητα παράγει περισσότερα σκουπίδια από όσα μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει και η ευρεία διάδοση του πλαστικού στην καθημερινή ζωή έχει το πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Αν και εύχρηστα, οι πλαστικές σακούλες και τα πλαστικά είδη μίας χρήσης καταλήγουν σε χρόνο ρεκόρ στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να απειλούν τη δημόσια υγεία αλλά και την πανίδα και χλωρίδα που αναγκάζεται να συμβιώνει με ένα υλικό που δεν διασπάται και μολύνει την τροφική αλυσίδα. Είναι, λοιπόν, σημαντικός ο περιορισμός στη χρήση του πλαστικού και η άμεση αντικατάστασή του με χάρτινα βιοδιασπώμενα είδη.

Από την άλλη, η έννοια της ανακύκλωσης χρειάζεται να μπει σε κάθε σπίτι, μιας και νέες έρευνες αποκαλύπτουν πως η πλειονότητα των οικιακών απορριμμάτων αποτελείται από πλαστικές συσκευασίες. Σε αυτή την προσπάθεια τείνει να βοηθά τα τελευταία χρόνια και η διάδοση της έννοιας της κομποστοποίησης.

3. Ενσυνείδητη διατροφή και επιλογές με λιγότερο κρέας

Τα ζωικά αποθέματα που επεξεργάζονται βιομηχανικά και προορίζονται να φτάσουν ως το τραπέζι μας λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα η παγκόσμια βιομηχανία κρέατος να οδηγείται σε άλλες λύσεις προκειμένου να διατηρήσει τις ορθές πρακτικές παραγωγής που δεν μπορούν πάντα να συμβαδίσουν με τη δυσανάλογα μεγάλη ζήτηση. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι αρκετοί αυτοί που προτείνουν μια διατροφική στροφή προς πιο χορτοφαγικές ή βίγκαν επιλογές, με στόχο να δοθεί στη φύση ο απαραίτητος χρόνος να ανακάμψει.

4. Βιώσιμες ενδυματολογικές επιλογές

Η ανακύκλωση δεν περιορίζεται μονάχα στα απορρίμματα αλλά ακόμα και στα ρούχα. Η διαδικασία επεξεργασίας και παραγωγής ρούχων συντηρεί μια βιομηχανία μόδας που καταναλώνει υπέρμετρα καθημερινά νερό, ρεύμα και ζωικούς πόρους. Με την εισαγωγή μιας πιο βιώσιμης λογικής και σε αυτόν τον τομέα, τα ρούχα που δεν χρησιμοποιούνται είτε δωρίζονται προκειμένου να φορεθούν από άλλους ανθρώπους είτε επαναπροωθούνται για την εκ νέου επεξεργασία των πρώτων υλών τους. Με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτούνται νέοι ενεργειακοί πόροι.

5. Αξιοποίηση των νέων σχεδίων χορηγιών του ΥΕΕΒ

Τα νέα επιχορηγούμενα προγράμματα Εξοικονομώ & Αναβαθμίζω του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, προβλέπουν συγκεκριμένα ενεργειακά πλεονεκτήματα σε όσους αποφασίσουν να επωφεληθούν και να αλλάξουν βασικά στοιχεία του σπιτιού τους με στόχο να αναβαθμίσουν την ενεργειακή του συμπεριφορά. Από την αντικατάσταση κουφωμάτων, μέχρι την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ, την εγκατάσταση συστημάτων σκίασης και την επίστρωση θερμομόνωσης στους ορόφους, οι λύσεις που προτείνονται συντελούν αποφασιστικά στη μείωση των ενεργειακών πόρων που χρειάζεται ένα σπίτι για να θερμανθεί, να ψυχρανθεί αλλά και να αποκτήσει ζεστό νερό για τις ανάγκες του.

Με ανεπαίσθητες αλλά ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και χειριζόμαστε τους φυσικούς πόρους γύρω μας η αποκατάσταση της οικολογικής βιωσιμότητας είναι δυνατή. Στην EnergyIntel αναπτύσσουμε χρόνια τώρα ένα ολόκληρο σύστημα εφαρμογών με κέντρο τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή εξοικονόμηση. Με εγκαταστάσεις των αρτιότερων συστημάτων αξιοποίησης Α.Π.Ε. στην αγορά και πολυετή εμπειρία, σχεδιάζουμε το δικό σας εξατομικευμένο πλάνο ενεργειακής αναβάθμισης, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πράξη το όραμα για έναν καλύτερο και πιο πράσινο πλανήτη!