5 απλά tips για το πώς να υιοθετήσετε έναν πράσινο τρόπο ζωής

Ο όρος οικολογία είναι απόλυτα ταυτισμένος με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, καθώς συμβαδίζει με τις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας του πλανήτη. Καθώς περιβαλλοντικά και κλιματικά βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, οφείλουμε να αποκωδικοποιήσουμε σωστά τα επείγοντα σήματα SOS που εκπέμπει ο πλανήτης και να δράσουμε σωστά ως προς την εξισορρόπηση των περιβαλλοντικών ανισοτήτων στις οποίες η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει σε πολλές περιπτώσεις συμβάλει.  

Και αν αυτό το καθήκον πέφτει στους ώμους των παγκόσμιων κυβερνήσεων, αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας από εμάς δεν μπορεί να υιοθετήσει και ο ίδιος λιγότερο επιθετικές περιβαλλοντικές τακτικές, βάζοντας το δικό του ουσιαστικό λιθαράκι σε αυτή την κοινή και πανανθρώπινη προσπάθεια.  

Να λοιπόν 5 απλά tips που θα μας βοηθήσουν να υιοθετήσουμε έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής στην καθημερινότητά μας.

  • Χρησιμοποιήστε tote bags

Oι tote bags αποτελούν το σήμα κατατεθέν της αποπλαστικοποίησης του πλανήτη. Πιθανότατα τις έχεις δει να ξεπροβάλλουν όλο και περισσότερο εκεί έξω, ενώ σε πολλές μητροπόλεις του κόσμου και κυρίως στη Νέα Υόρκη, εκτός από οικολογική έχουν αποκτήσει και fashion προοπτική. Στην ουσία μιλάμε για πάνινες τσάντες αποθήκευσης και μεταφοράς διάφορων αντικειμένων, από τα ψώνια του σουπερμάρκετ μέχρι και τα προσωπικά μας αντικείμενα ή ακόμα και το laptop στις πιο επαγγελματικές εκδοχές τους. Το υλικό κατασκευής τους τις καθιστά πολύ ανθεκτικές και για αυτόν το λόγο μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές. Με αυτόν τον τρόπο υπερτερούν περιβαλλοντικά από τις πλαστικές αλλά και τις χάρτινες που έχουν ορισμένο χρόνο ζωής. Σήμερα οι tote bags βρίσκονται σχεδόν παντού και πολλά καταστήματα μάλιστα τις χαρίζουν ως δώρο μαζί με τα ψώνια. Και πρακτικές και οικολογικές λοιπόν.  

  • Αποφύγετε τα πλαστικά και χρησιμοποιείτε bamboo 

Τα φτιαγμένα από μπαμπού προϊόντα έχουν αρχίσει και κάνουν δυναμική είσοδο στην αγορά. Από οδοντόβουρτσες, χτένες και είδη κουζίνας μέχρι γραφική ύλη ακόμα και χαρτί τουαλέτας, το μπαμπού οφείλει την ανωτερότητά του σε σχέση με το πλαστικό στο ότι αποτελεί ένα 100% φυσικό υλικό που βιοδιασπάται και δεν μολύνει το περιβάλλον όταν απορρίπτεται. Παράλληλα, συνιστά ιδανικό υποκατάστατο για την παραγωγή χαρτιού, κάτι που συμβάλλει στην εξοικονόμηση δασικών πόρων και αναστέλλει την καταστροφική αποψίλωση των δασών για αυτόν το λόγο. Επίσης εκβάλλει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα περίπου 4 φορές περισσότερο από όσο ένα δέντρο. Με αξιοθαύμαστη αντοχή και πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο, το μπαμπού δικαίως θεωρείται ένα πολλά υποσχόμενο υλικό στην προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά καθημερινής χρήσης.

  • Επενδύστε σε ένα φίλτρο βρύσης 

Αν μέχρι τώρα δεν ήσασταν σίγουροι για την ποιότητα του νερού βρύσης στο σπίτι σας και αγοράζατε εμφιαλωμένο, είναι πιθανόν να κάνατε κακό τόσο στον πλανήτη όσο και στην τσέπη σας. Αν και το νερό βρύσης υπόκειται σε χημικό έλεγχο που το κρίνει κατάλληλο προς κατανάλωση, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα ασφαλείς για τη χημική του σύσταση. Η λύση όμως δεν ονομάζεται εμφιαλωμένο νερό, γιατί συνεπάγεται την αγορά και απόρριψη εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών στις χωματερές. Για να αναστρέψουμε λοιπόν αυτή την πραγματικότητα, καλό είναι να επενδύσουμε στην αγορά ενός φίλτρου βρύσης, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε το νερό μας απόλυτα καθαρό αλλά και να μην επιβαρύνουμε τον πλανήτη με τόνους άδειων μπουκαλιών εμφιαλωμένου.

  • Ξεκινήστε να αγοράζετε οικολογικά προϊόντα 

Η οικολογία είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής και στοχεύει στο να την κάνει καλύτερη και πιο εύκολη. Ως απόλυτα πρακτική έννοια, λοιπόν, μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τομέα της ζωής μας. Από τα οικολογικά απορρυπαντικά και καλλυντικά που χρησιμοποιούμε μέχρι τα λαχανικά και τα φρούτα που βάζουμε στο τραπέζι μας και τα χάρτινα ή ξύλινα παιχνίδια που διαλέγουμε για τα παιδιά μας, η οικολογία αντιπροσωπεύει μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία ζωής.

  • Mειώστε τις ποσότητες πεταμένου φαγητού 

Πέρα από την αυτονόητη οικονομία, το να αγοράζουμε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε και όχι περισσότερο, βοηθά ουσιαστικά στη μείωση και τον περιορισμό των απορριμμάτων που παράγουμε στο σπίτι μας και καταλήγει στον σκουπιδοτενεκέ. Για αυτόν το λόγο οργανώνουμε σωστά το εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής μας και αγοράζουμε συντηρητικά μονάχα όσα υλικά ανταποκρίνονται σε αυτό, τσεκάροντας παράλληλα και τα αποθηκευμένα τρόφιμα που έχουμε ήδη στο ντουλάπι. Παράλληλα, θυμόμαστε πάντα πως τα οργανικά απόβλητα από τις εναπομείνασες τροφές μπορούν να αποτελέσουν θαυμάσιο βιολογικό λίπασμα μέσω της κομποστοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, τίποτα δεν πάει χαμένο.

Όπως είδαμε, λοιπόν, δεν χρειάζονται πάντα μεγάλες αλλαγές ή θυσίες που θα μας ξεβολέψουν. Αρκετές φορές μικρές καθημερινές συνήθειες αν αντικατασταθούν με περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνες πρακτικές μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Η έμπειρη ομάδα της EnergyIntel διαθέτει, άλλωστε, υπεύθυνες προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα σας βοηθήσουν να κάνετε πράξη έναν απόλυτα πράσινο, λειτουργικό και αυτόνομο τρόπο ζωής που ενισχύει την οικονομία και σέβεται το περιβάλλον.