10 τρόποι που μας βοηθούν να αλλάξουμε… ενέργεια

Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο είναι απαιτητική μιας και μας προετοιμάζει για την επανένταξη στην καθημερινότητα. Ο Σεπτέμβριος επωμίζεται αυτόν τον εξισορροπητικό ρόλο και μας βοηθά να επανέλθουμε σταδιακά στους ρυθμούς μας, κρατώντας φυσικά μέσα μας το θετικό αποτύπωμα του καλοκαιριού.

Παρόλο, λοιπόν, που αυτή η μετάβαση είναι αναγκαία, είναι γεγονός πως μας ρίχνει λιγάκι την ψυχολογία. Για να μην μας πάρει από κάτω, λοιπόν, αλλάζουμε τη διάθεση και την… ενέργειά μας με απλούς τρόπους και πρακτικές συνήθειες που μας βάζουν δυναμικά σε μια εξαιρετικά γόνιμη περίοδος δημιουργίας!

1. Αποπνέουμε θετική ενέργεια.

Εστιάζουμε στα θετικά και βρίσκουμε πώς μπορεί ακόμα και μια δυσκολία να μας πάει μπροστά. Τα αρνητικά είναι αναπόφευκτο να έρχονται στη ζωή μας, αλλά αφήνουν μονάχα το αποτύπωμα που τους επιτρέπουμε. Αν μείνουμε υπέρ το δέον σε αυτά, θα χάσουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους η ζωή μας δείχνει το δρόμο για τον καλύτερο και βελτιωμένο εαυτό μας. Αν εστιάζουμε συνεχώς στην έλλειψη, τελικά πιστεύουμε πως είμαστε και οι ίδιοι ανεπαρκείς.

2. Μιλάτε για τις ανησυχίες μας

Το να μπορούμε να μοιραζόμαστε όσα μας βαραίνουν μας αποφορτίζει από το άγχος της επόμενης μέρας. Είναι σημαντικό να έχουμε στη ζωή μας ανθρώπους που μπορούν να δουν την αλήθεια μας και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας. Οι ανησυχίες μας τις περισσότερες φορές αφορούν σε ανυπόστατες φοβίες, τις οποίες όταν τις συζητάμε, καταλαβαίνουμε πως δεν είναι τόσο τρομακτικές όσο πιστεύαμε αρχικά.

3. Αγαπάμε τον εαυτό μας

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσουμε μια νέα καλή συνήθεια για τον εαυτό μας. Είτε εγκαινιάζοντας ένα νέο πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής είτε με τον τερματισμό των τοξικών σχέσεων στη ζωή μας, η στροφή προς τον εαυτό μας δείχνει αγάπη και διάθεση για ζωή, γιατί ο πρώτος άνθρωπος που πρέπει να αγαπήσουμε είμαστε εμείς!

4. Είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε

Μπορεί να πιστεύουμε πως απέχουμε πολύ από την ευτυχία, αλλά τις περισσότερες φορές έχουμε αυτή τη στιγμή κιόλας όλα τα κατάλληλα υλικά για να τη δημιουργήσουμε και να τη γευτούμε. Αρκετοί από εμάς υποτιμάμε όσα έχουμε καταφέρει ή απλά τα θεωρούμε δεδομένα. Το να μπορείς να είσαι ευγνώμων, όμως, με όσα ακριβώς έχεις, σε απελευθερώνει από το άγχος αυτού που μπορεί να μην έρθει ποτέ και ίσως σε στοιχειώνει αναίτια για πάντα.

5. Φροντίζουμε τη φυσική μας κατάσταση

Οι… ατασθαλίες του καλοκαιριού πέρασαν και έχει έρθει η στιγμή να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης. Αν δεν είναι εφικτό να ξεκινήσουμε γυμναστήριο, αναζητούμε ένα personal πρόγραμμα εκγύμνασης, ιδανικά με κάποιον επαγγελματία προπονητή και όχι μόνοι μας, γιατί συχνά η δέσμευση απέναντι σε ένα τρίτο πρόσωπο μας καθιστά πολύ πιο υπεύθυνους και συνεπείς.

6. Δεν λέμε “ναι” όταν εννοούμε “όχι”

Το “όχι” είναι από μόνο του μια ολοκληρωμένη πρόταση λένε οι πιο διάσημοι life coaches. Το να μπορέσεις να αρνηθείς δείχνει πλήρη ενσυναίσθηση των προσωπικών σου ορίων και σεβασμό προς τις επιθυμίες σου. Ακόμα και αν σου ζητούν κάτι πολύ αγαπημένα σου πρόσωπα αλλά δεν μπορείς να ανταποκριθείς, μην αποδεχτείς να βοηθήσεις. Μια ευγενική άρνηση είναι πολύ προτιμότερη από μια κατάφαση που θα σε αφήσει συναισθηματικά έκθετο στη συνέχεια.

7. Στιγμές με φίλους/οικογένεια

Οι δικοί μας άνθρωποι είναι τα στηρίγματά μας σε αυτή τη ζωή. Παίρνουν και παίρνουμε ενέργεια μέσα από το χαμόγελό τους, οπότε ας το χαρίσουμε απλόχερα. Ας απολαύσουμε στιγμές μοναδικές μαζί τους και ας μην αφήσουμε την καθημερινότητα να μας αποξενώσει.

Στις παραπάνω συμβουλές, προσθέτουμε και τις παρακάτω που αφορούν στη σωστή και υπεύθυνη ενεργειακή συνείδηση που πρέπει να αποκτήσουμε όσο αμεσότερα γίνεται, μιας και ο κόσμος όπως τον ξέραμε έχει αρχίσει να αλλάζει ριζικά. Πρόκειται για απλές και μικρές συνήθειες ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών που κάνουν όμως τη μεγάλη διαφορά στον πλανήτη.

8. Σβήνουμε τα φώτα

Ο τεχνητός φωτισμός υπολογίζεται πως απαιτεί το 50% σχεδόν των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη. Κάνοντας την πιο απλή κίνηση και απενεργοποιώντας συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε ή απλά βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, βοηθάμε το παγκόσμιο και τοπικό δίκτυο να ανασάνει από την υπερζήτηση, ενώ βλέπουμε και αισθητή μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

9. Μειώνουμε τα πλαστικά μίας χρήσης

Ένα μέλλον γεμάτο πλαστικά προμηνύεται αν δεν δράσουμε έγκαιρα σχετικά με την άμεση αντικατάσταση των μη βιοδιασπώμενων πλαστικών από χάρτινες συσκευασίες ή άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Καθημερινά γινόμαστε χρήστες και δέκτες ενός υπερβολικού όγκου πλαστικών συσκευασιών, οι οποίες αδυνατούν να ανακυκλωθούν πλήρως, με αποτέλεσμα να αφήνουν ανεξίτηλο το ρυπογόνο στίγμα τους στο περιβάλλον. Βάζουμε, λοιπόν, για τα καλά στη ζωή μας ανακυκλώσιμα υλικά που αντικαθιστούν υπέροχα τα πλαστικά μίας χρήσης.  Επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια, τσάντες, ακόμα και καλαμάκια κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά, αλλά δεν απαιτούν υπέρμετρες θυσίες από το περιβάλλον.

10. Βάζουμε τις Α.Π.Ε. στη ζωή μας

Αλλάζουμε την ενεργειακή μας τροφοδότηση επιλέγοντας να συνδεθούμε με τις πλέον φιλικές προς το περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκές λύσεις και αξιοποιούμε τις απίστευτες δυνατότητες της δυναμικής ηλιακής ενέργειας για να αποχαιρετίσουμε οριστικά τις εξαιρετικά ρυπογόνες τακτικές εξόρυξης των ορυκτών καυσίμων. Καλημερίζουμε μια νέα αρχή στον τρόπο που αυτός ο πλανήτης διαχειρίζεται τα ενεργειακά του αποθέματα και αποκτάμε την αυτοτέλεια που χρειαζόμαστε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα!

Πέρα από το φθινόπωρο, εμείς στην EnergyIntel πιστεύουμε πως η πραγματικά νέα εποχή αφορά τελικά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και το περιβάλλον. Η θετική ενέργεια είναι στο χέρι μας, αρκεί να βρούμε την ισορροπία και το όραμα να σταθούμε με υπευθυνότητα στο μέλλον που ξεκίνησε!